Skip to content

Henkilökunnan käyttäjätunnus ja sähköpostiosoite (OY)


Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,

Käyttäjätunnus

Työsuhteesi alkaessa saat henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen. Se on avaimesi  yliopiston järjestelmiin ja palveluihin.

Vastaanottamalla tunnuksen sitoudut noudattamaan yliopiston IT-palvelun käyttösääntöjä.

Tämän ohjeen sisältö:


Tunnus ja salasana

Salasana on vaihdettava vähintään kerran vuodessa. Saat etukäteen muistutuksen salasanan vanhenemisesta sähköpostiisi.

Aseta ja tarvittaessa vaihda salasanasi yliopiston Passwd- eli salasanapalvelussa: https://account.oulu.fi/passwd

 • Tunnistaudut palveluun Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta, jos et tiedä/muista tunnusta tai salasanaa (esim. uusi tunnus, unohtunut tunnus, unohtunut salasana, vanhentunut salasana). Jos et voi käyttää Suomi.fi-tunnistuspalvelua, etkä tiedä salasanaasi, ota yhteys Campus ICT -tukipalveluun.
 • Kun asetat tai vaihdat salasanaa, älä käytä siinä erikoismerkkejä tai skandinaavisia kirjaimia! Passwd-palvelu hyväksy ne, mutta käytössämme olevat ulkoiset palvelut, esim. tulostuspalvelu ja O365, eivät hyväksy kaikkia merkkejä.
 • Katso Hyvän salasanan vaatimukset.

Jos sinulla on kirjautumisongelmia johonkin palveluun, varmista kohdasta Käyttäjätunnuksen eri muodot kirjautumisissa, että kirjoitat tunnuksesi oikein. Melko tyypillinen syy kirjautumisongelmiin on tunnuksen voimassaolon loppuminen tai salasanan vanheneminen.

Voit tarkistaa tunnuksesi tilan menemällä Suomi.fi-tunnistuspalvelun kautta yliopiston Accountinfo-palveluun: https://account.oulu.fi/accountinfo

 • Näet palvelusta, onko tunnuksesi voimassa ja koska olet vaihtanut salasanasi.
 • Voit lähettää suoraan palvelusta tukipyynnön Campus ICT -tukipalveluun. Jos tunnuksesi ei lainkaan toimi, ilmoita tukipyynnössä toimivat yhteystiedot (ei tässä tapauksessa yliopiston sähköpostiosoitetta) vastaamista varten.

Uusi työntekijä

Uuden työntekijän käyttäjätunnus syntyy aikaisintaan viikkoa ennen työsuhteen alkua.  Ajankohta määräytyy sen mukaan, koska henkilön tiedot on syötetty Certian palveluun. Henkilökunnan käyttöoikeudet eri järjestelmiin ja palveluihin ovat voimassa työmääräyksen alkamispäivänä.

Jos työntekijällä on aiemmin ollut yliopiston opiskelija- tai henkilökuntatunnus, saa hän entisen käyttäjätunnuksensa käyttöön.

Uutena työntekijänä voit käydä yliopiston salasanapalvelussa: https://account.oulu.fi/passwd tarkistamassa, onko käyttäjätunnus jo syntynyt. Jos tunnus on voimassa, palvelu kertoo tunnuksen perusmuodon (merkitse se muistiin!) ja voit asettaa sille salasanan.


Monivaiheinen tunnistautuminen MFA

Yliopistolla on käytössä monivaiheinen tunnistautuminen eli MFA. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kun kirjaudut O365-tunnistautumista käyttävään yliopiston palveluun tai Certian portaaliin, varmistat kirjautumisesi myös puhelimella. Voit itse valita tavan, jolla varmistamisen teet; onko se puhelimen sovellus, tekstiviesti vai soitto.

Tallenna oma todennusmenetelmäsi Microsoft-tilin turvatietoon.


Käyttäjätunnuksen eri muodot kirjautumisissa

Käyttäjätunnuksessa on yleensä kahdeksan (8) merkkiä ja se muodostuu automaattisesti nimesi ja tunnuksen luontivuoden perusteella. Vanhemmat tunnukset voivat olla lyhyempiä ja ilman vuosilukua. Jos nimessä sattuu olemaan å-, ä- tai ö-kirjaimia, ne muutetaan tunnuksessa a- tai o-kirjaimiksi. Se on tunnuksesi perusmuoto, johon tässä ohjeessa viitataan sanalla tunnus. Kirjoita se aina pienillä kirjaimilla.

tunnus

 • Käytä tunnuksen perusmuotoa, kun kirjaudut yliopiston UNIV-työasemille,  etätyöpöydille tai järjestelmiin, joissa käytetään Shibboleth- tai Haka-tunnistautumista.
 • Jos kirjautumisvaiheessa kysytään toimialuetta tai domainia, valitse vaihtoehdoista: univ. Jos taas kysytään palvelinta, konetta tai serveriä, valitse vaihtoehdoista: koivu.
 • Esimerkkinä Shibboleth-kirjautumisikkuna:

tunnus@univ.yo.oulu.fi

 • Tunnuksesi pitkä muoto on Microsoft-tilisi tunnus. Kirjaudu sillä kaikkiin Office 365 Education -palveluihin (lyhenne O365) ja MS-kirjautumista käyttäviin palveluihin, esimerkiksi Patio-intraan.
 • Käytä pitkää muotoa liittäessäsi mobiililaitetta langattomaan Eduroam-verkkoon.
 • Esimerkkinä Microsoftin kirjautumisikkuna:

tunnus@univ

 • Kirjoita tunnuksesi tässä muodossa, kun kirjaudut tulostuspalvelun monitoimilaitteille tai rekisteröit RFID-tunnisteen tulostuspalveluun.

Käyttäjätunnuksen voimassaolo

Käyttäjätunnus syntyy automaattisesti Certiaan tallennettujen tietojen perusteella, kuten myös tunnukseen liittyvien käyttöoikeuksien väliaikainen poistuminen ja päättyminenkin.

Saat sähköpostiin ilmoituksen tunnuksen sulkeutumisesta etukäteen. Kun tunnus sulkeutuu, päättyy myös yliopiston tietokoneiden sekä ohjelmistojen käyttöoikeus ja yliopiston sähköpostiosoitteesi lakkaa toimimasta. Sähköpostikansio ja muut tiedostot poistetaan O365-palvelusta automaattisesti tietyn ajan kuluessa tunnuksen sulkeutumisesta.


Sähköpostiosoite

Yliopiston työntekijänä sähköpostiosoitteesi on pääsääntöisesti muodossa:  etunimi.sukunimi@oulu.fi.

 • Mikäli järjestelmässä on toinen samanniminen henkilö, erotetaan teidät etunimen ja sukunimen väliin laitettavalla merkillä tai merkkijonolla, joka muodostuu toisesta nimestäsi tai numeroista. Tällöin sähköpostiosoitteesi voi olla muodossa: etunimi.x.sukunimi@oulu.fi.
 • Jos nimessä sattuu olemaan å-, ä- tai ö-kirjaimia, ne muutetaan sähköpostiosoitteessa a- tai o-kirjaimiksi.
 • Myös O365-tunnus toimii sähköpostiosoitteena: tunnus@univ.yo.oulu.fi.
 • Vanhoilla käyttäjätunnuksilla voi toimia vielä yliopiston vanhan sähköpostipalvelun osoitteet: tunnus@cc.oulu.fi ja tunnus@koivu.oulu.fi.

Office 365 Education on yliopiston sähköpostipalvelu. Palvelu tarjoaa myös muut monipuoliset työkalut käyttöösi. Voit kirjautua palveluun yliopiston Microsoft-tililläsi osoitteessa: https://o365.oulu.fi.


Yleiset it-ohjeet ja -uutiset henkilökunnalle

Henkilökuntaa koskevat yhteiset it-ohjeet ja tiedotteet julkaistaan pääsääntöisesti yliopiston Patio-intranetissä. Pation it-ohjeissa on myös linkkejä ict.oulu.fi-palveluun.


« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Kaikki ohjeet, Oulun yliopiston henkilöstölle, saavutettava sisältö, UniOulu ja tageilla , , , , , , , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.