Skip to content

Saavutettavuus on osa sisällöntuotantoa: mitä se tarkoittaa käytännössä?


Avainsanat:

Jokainen meistä on sisällöntuottaja. Kaikki me teemme sisältöjä, joita julkaisemme verkossa. Verkkosisältöjä ovat esimerkiksi tiedotteet intrassa, muille jaettavat tiedostot OneDrivessä, verkkokurssien sisällöt Moodlessa tai vaikkapa somepäivitykset (osana työtä).

Kaikkiä näitä julkaistessasi, voit ottaa huomioon ihmisten erilaisuuden ja taata sen, että mahdollisimman moni kohderyhmääsi kuuluva pääsee viestisi äärelle. Myös hakukoneet indeksoivat paremmin saavutettavat sisällöt, eli ne löytyvät paremmin hakukoneilla. Saavutettavaksi tehty sisältö on luonnostaan hakukoneoptimoitu!

Saavutettavan kirjallisen viestinnän tarkistuslista:

  1. Otsikoi kuvaavasti. Käytä aina valmiita otsikkoelementtejä jos voit. (Valmiit otsikkotyylit). Käytä väliotsikoita jo vähänkin pidemmissä teksteissä, äläkä jätä otsikkotasoja välistä.
  2. Jos voit asettaa sisällön kielen (esim. toimisto-ohjelmissa voit), valitse sisältöä vastaava kieli. Jos voit, merkitse osien kielet vastaamaan niiden kieltä, jos kieli vaihtuu.
  3. Käytä oikolukua.
  4. Hyvä linkkiteksti kertoo jo yksinään, minne linkki vie. Eli “täällä” ja “tässä” eivät ole hyviä linkkitekstejä! Parempia linkkejä olisivat vaikkapa “ilmoittaudu kurssille X” tai “lisätietoja koulutuksesta X”.
  5. Anna kuville vaihtoehtoiset kuvaukset. Hyvä vaihtoehtoinen kuvaus on sellainen, jolla voisit korvata kuvan kokonaan: Jos asia on jo selitetty kokonaisuudessaan leipätekstissä, tyhjä kuvaus riittää, eli kuvan voi merkitä koristekuvaksi, jos työkalusi sen sallii. Ks. Vaihtoehtoinen esitystapa kuvalle.
  6. Huolehdi tekstin ja sen taustan välisestä riittävästä kontrastista. Usein kirkkaat värit (kuten vaikka Oamkin oranssi tai yliopiston pinkki) tarvitsevat parikseen esimerkiksi mustan värin; valkoisen kanssa kontrasti ei riitä. Ks. Hyvä kontrasti parantaa tekstin luettavuutta ja kaavioiden hahmottamista.
  7. Huolehdi kontrasteista myös kaavioissa.
  8. Pelkkä väri ei saa olla ainoa keino välittää tietoa. Korostamisessa se sen sijaan on hyvä ja suotava lisäkeino.
  9. Käytä emojeita säästeliästi, äläkä käytä niitä luettelomerkkeinä somessa ainakaan ottamatta selvää, millaisena ne näyttäytyvät apuvälineiden käyttäjille. Esim. 🔹 luetaan ruudunlukuohjelman käyttäjälle “pieni sininen timantti”.
  10. Suosi toimisto-ohjelmia PDF:n asemasta, ellei PDF ole vaadittu muoto esim. arkistoinnin takia.
    • Jos teet PDF-tiedostoja, käytä vähintään 12 pt kokoista leipätekstiä, ja tasaa teksti vasempaan reunaan. Vältä tasapalstaa. Älä käytä hankalalukuisia fontteja: esimerkiksi kapeat fontit (joiden nimessä on narrow tai condensed). Ks. Luettavuus parantaa ymmärrettävyyttä.

Jos käyttämässäsi työkalussa on toiminto saavutettavuuden tarkistamiseen, käytä sitä. Huomaa kuitenkin, että saavutettavuuden ohjelmallisen tarkastuksen läpäiseminen ei takaa, että sisältö olisi saavutettavaa. Ohjelmalliset tarkastukset eivät kykene tarkistamaan kaikkea.  Esimerkiksi, automaattinen tarkastus voi tarkistaa, että kaikilla kuvilla on vaihtoehtoiset kuvaukset, mutta se ei kykene arvioimaan, ajavatko kuvaukset asiansa.

Taulukot

  1. Käytä taulukoita vain taulukoitavan tiedon esittämiseen, eli älä käytä niitä esimerkiksi tekstin asetteluun.
  2. Otsikoi taulukot kuvaavasti.
  3. Pidä taulukot mahdollisimman yksinkertaisina: Esimerkiksi sisäkkäiset taulukot kannattaa jakaa useammaksi taulukoksi.
  4. Laita taulukolle otsikkorivi.
  5. Jos taulukkosi jakautuu eri sivuille, taulukon otsikkorivi pitää näkyä kaikilla niillä sivuilla.
  6. Yksi solu = yksi asia.
  7. Älä yhdistä soluja.
  8. Kirjoita taulukollesi vaihtoehtoinen kuvaus. Voit kuvata siinä lyhyesti, miten taulukkoa on tarkoitus lukea ja mikä on taulukon pääviesti. (Esimerkiksi Wordissa löydät vaihtoehtoisen kuvauksen lisäämisen Table properties -kohdasta.)

Matemaattiset kaavat

Matemaattiset kaavat ovat saavutettavuusnäkökulmasta vielä hankalia. Korkeakoulumaailmassa monimutkaisille kaavoille voidaan tarjota vaihtoehtona kaavan LaTeX-koodia, joka on yksiselitteinen tapa esittää kaava ilman väärinymmärryksiä.

Tee matemaattiset kaavat saavutettavasti ja nopeasti TeXillä.

Videoiden ja äänitiedostojen saavutettavuus

Videoiden ja äänitiedostojen saavutettavuus on oma lukunsa. Jos tuotat videoita tai vaikkapa podcasteja, lue lisää niiden saavutettavuudesta ict.oulu.fi:ssä:

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, Oulun yliopiston henkilöstölle, Oulun yliopiston opiskelijoille, saavutettava sisältö, UniOulu ja tageilla . Lisää permalink suosikkeihisi.