Skip to content

Videoiden teko ja jakaminen


Avainsanat: , , , , , , , , , ,

Videopalvelut

Oulun yliopiston tai Oamkin tunnuksella käytettävissäsi on useita palveluita, joissa voit tehdä ja/tai jakaa videoita.

(Ennen kuin tallennat videon, luethan vielä tämän ohjeen: Videokokousten ja -luentojen tallentaminen: milloin se kannattaa, ja milloin sen saa tehdä?)


Videoluentojen ja -kokousten tallennus

Voit esimerkiksi tallentaa videoluennon/-kokouksen suoraan videoneuvottelupalvelussa. Tällä hetkellä tunnuksellasi on käytössä seuraavat videoneuvottelupalvelut:

  • Teams (sisältyy MS Office 365 -pilvipalveluun)
  • Zoom (CSC:ltä ostettu videoneuvottelupalvelu)
  • Google Meet (sisältyy Google Suiteen)

Palveluiden välillä on eroja esim. osallistujamäärissä, mutta kaikissa näissä on mahdollista tallentaa videoluento tai -kokous. Lisäksi kokouksen voisi tallentaa myös ruudunkaappausta käyttäen, esim. suoraan YuJa-medianhallintajärjestelmään sisältyvän  YuJa Software Capture -sovelluksen avulla.


Opetusvideoiden teko

Voit tehdä opetusvideon vaikkapa jonkin ohjelman käytöstä kuvakaappausta käyttämällä, tai tallentaa PowerPoint-esityksen puhutuksi esitykseksi (ks. Microsoftin ohje PowerPoint-videon teosta), tai voit kuvata opetusvideon esimerkiksi älypuhelimesi kameralla.

YuJa on Oulun yliopiston ja Oamkin yhteisessä käytössä oleva palvelu: siihen kuuluvalla YuJa Software Capture -sovelluksella voit tallentaa videoita esim. kuvaruutukaappauksena. Kuvaruutukaappaus sopii erityisen hyvin esimerkiksi ohjelmistojen videomuotoisten käyttöohjeiden tekemiseen. YuJan kuvaruutukaappaus on monipuolinen ja voit itse valita tallennettavan kuva-alan, määritellä käytettävät kuvalähteet (webbikamerat ja tietokoneen näkymät) ja äänilähteet (mikrofoni ja/tai tietokoneen äänet). Voit muokata videoitasi ja tekstittää niitä Yuja-palvelussa suoraan selaimessa. YuJassa käytössäsi on automaattitekstitys, myös suomeksi. YuJasta on tarjolla myös mobiilisovellus, jossa kuvaamasi mobiilivideot päätyvät suoraan YuJa-tilillesi ilman turhia välivaiheita.

Kaikki videoneuvottelupalvelut (meillä Zoom ja Teams) toimivat myös siten, että voit olla itse ainoa osallistuja ja tallentaa esityksesi myöhempää käyttöä varten: Tyypillisesti voit jakaa sekä koneesi ruutua, että omaa webbikamerakuvaasi. Jos tarvitset mukaan myös tietokoneen äänet, määrittele niiden mukaantulo erikseen tallennusta tehdessäsi: tietokoneen äänet (esim. ohjelmien omat äänet tai videolla näytettävän videon äänet) saa tarvittaessa mukaan tallenteelle niin Zoomissa kuin Teamsissa (huolehdi, että äänet välittyvät videoneuvottelupalveluun ruudunjaon yhteydessä).

Useimmissa videoiden julkaisuun käytettävissä palveluissa on mahdollista lisätä videolle teksitys ja videon alkua ja loppua on mahdollista trimmata siten, että videolla ei turhaan näytetä tallennuksen aloitus- tai lopetustoimia.


Videoiden jako

Jos jaat videoita etenkin Moodlessa, käytä YuJaa, sillä YuJa on integroitu Oulun korkeakoulujen yhteiseen Moodleen. Lisäksi voit käyttää tunnuksellasi Stream- ja YouTube-palveluita, mutta YuJa-integraatio tekee videoiden jakelusta helppoa erityisesti Moodlessa.

Videoiden hallinnassa ja jakamisessa voit käyttää näitä palveluita:

  • YuJa on jako-ominaisuuksiltaan monipuolisin käytössämme olevista videoiden jakelupalveluista, sillä siinä on mahdollista jakaa video yksittäisille käyttäjille, tai täysin julkisesti. Lisäksi YuJassa on mahdollista rajata käyttöä esim. niin, että videon katselulinkki toimii vaikkapa vain Moodlessa.
  • Jos tallennat videon Teamsissa, tallennelinkki tulee saataville samaan paikkaan (esim. Tiimin kanavalle), jossa videokokous pidettiin. Teams-kokoustallenteiden fyysinen sijainti määräytyy kokoustyypin ja tallennuksen aloittajan mukaan: Kokoustallenteet tallennetaan tiimin SharePoint-kansioon tai tallentajan OneDrive for Business-tallennustilaan. Videon voivat katsoa kaikki ne, joilla on pääsy ko. paikkaan. Katso lisätietoa MS:n omista ohjeista:
  • Stream on MS Office 365 -pilvipalveluihin sisältyvä videoiden jakamiseen käytettävä palvelu, jonne voit myös ladata videoita omalta koneeltasi. Streamin heikkous on, että siellä olevia videoita ei voi jakaa oman organisaation ulkopuolisille käyttäjille.
  • Zoomissa käytössämme ei ole tallenteiden jakamiseen tarkoitettua pilvipalvelua, joten Zoom-kokous on ensin tallennettava ja video on sitten ladattava muualle jaettavaksi, eli esimerkiksi YuJaan, Streamiin tai YouTubeen.
  • Google Meetissä olevat videot ovat jaettavissa Googlen palveluiden kautta.
  • Googlen palveluista YouTube on yksi mahdollinen jakelumahdollisuus, jos haluat jakaa omalla koneellasi olevan videon julkisesti.

Varmista, että sinulla on lupa videon jakamiseen

Kun jaat videoitasi muille, vaikka sitten vain oman organisaation sisällä, huolehdithan että sinulla on siihen lupa. Saatat tarvita luvan joko videolla näkyvien materiaalien tekijänoikeuksien tai videolla esiintyvien henkilöiden tietosuojan takia.


Huolehdi videon saavutettavuudesta

Videoiden saavutettavuudesta on oma ohjesivu.

Jos olet opiskelija, saavutettavuusvaatimukset eivät pääsääntöisesti koske sinua muutoin kuin opinnäytetyön osalta, tai jos tekemäsi video tulee käyttöön sellaisessa organisaatiossa, jota saavutettavuusvaatimukset koskevat (tyypillisesti julkinen sektori, eli esim. korkeakoulut).

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, Oulun yliopiston henkilöstölle, Oulun yliopiston opiskelijoille, saavutettava sisältö, UniOulu ja tageilla , , , , , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.