Skip to content

Sähköiset palvelut, joita voit hyödyntää etäopiskelussa ja muutamia muitakin vinkkejä erityisesti etäopiskeluun


Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,

Silloin kun läsnäoloa ei vaadita, voit suunnitella ajankäyttöäsi yksilöllisemmin omien menojesi mukaan. Se vaatii sinulta suunnitelmallisuutta ja vastuunottoa omasta ajankäytöstäsi ja edistymistahtisi seurannasta. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla pysyt tavoitteissasi:

  1. Tee opiskeluaikataulu
  2. Keskity opiskeluun ja poista häiriötekijät
  3. Aseta mitattavissa olevat tavoitteet opiskeluaikatauluusi, niin voit paremmin seurata aikataulussa pysymistäsi.
    (Esim. mitkä luvut pitää olla luettuna mihinkin mennessä ja milloin harjoitustyöt on palautettava.)
  4. Pidä mielessä opintojakson tavoitteet (löydät ne mm. opinto-oppaasta opintojakson tiedoista) ja tee muistiinpanot nuo tavoitteet mielessä.
  5. Pidä taukoja, liiku, ulkoile ja nuku hyvin: Hyvät unenlahjat on opiskelijan supervoima!

Ryhmätöiden teko ja opintopiirit Oamkissa käytössä olevilla etätyökaluilla

Voit tehdä ryhmätöitä ja osallistua omaehtoisiin opintopiireihin etänä, videoneuvottelujen kautta. Näissä etätyökaluissa voit järjestää etäkokouksia ilman opettajan läsnäoloa:

Muista kuitenkin, että koulun tarjoamat työvälineet on tarkoitettu opiskelukäyttöön. Yhteiset kahvitauot lasketaan opiskelukäytöksi.

Opintopiirejä voit koota esim. Tuudon ilmoitustaulun (Plaza) kautta.


Tiedonhaku

Voit käyttää lähes kaikkia kirjaston e-aineistoja kotoa käsin, kun menet aineistoihin kirjaston Oula-Finnan tai tiedonhakuoppaiden kautta. Katso kirjaston etäkäyttöopas kirjaston sivuilta. Toinen vaihtoehto on, että otat VPN-yhteyden Oamkin verkkoon, jolloin pääset käyttämään e-aineistoja suoraan koulun verkosta käsin.


Muistiinpanot auttavat oppimaan

Voit kirjoittaa muistiinpanot käsin tai koneella.


Käytä opettelukortteja (flashcards) esim. kielten opiskelussa

Opettelukortit sopivat erityisesti kielten tai termien opiskeluun ja kertaamiseen. Tähän tarkoitukseen löytyy useita sovelluksia, mutta Oamkin tunnuksella ei ole sellaisia tarjolla. Yksi hyvä Open Source -vaihtoehto on Anki.


Muita vinkkejä opiskelijoille etäopiskeluun

Ajankäytön hallinnan tärkeys korostuu etäopiskelussa

  • Olethan jo tehnyt itsellesi opiskeluaikataulun? Jos et, tässä vinkit siihen, miten semmoisen voi tehdä:
    1. Listaa opintojaksosi, niiden toteutusajat ja opintopisteet.
    2. Laske, montako työpäivää opintojakson toteutuksen aikana on.
    3. Merkitse sovitut opetustapahtumat valmiiksi kalenteriisi ja laske niiden viemä aika.
    4. Lisää kalenteriisi ajat itsenäiselle opiskelulle. (Karkeana ohjeena voit käyttää arviota, jonka mukaan yksi opintopiste tarkoittaa n. 27 h opiskelua, eli jos opintojakso on vaikkapa 2 op, ja sovitut tapahtumat vievät 17 h, niin ohjeellinen aikatarve itsenäiselle opiskelulle olisi 37 h.)
      • Jaottele tehtävät varaamillesi opiskeluajankohdille. Mieti, missä järjestyksessä perehdyt materiaaleihin ja merkkaa kalenteriin mitä aiot minäkin päivänä tehdä. Jos sinun pitää lukea kirja, hyödynnä esim. sisällysluetteloa lukusuunnitelmaa tehdessäsi.
        Huom! Voit käyttää tehtävien suunnittelussa ja ajastuksessa apuna esimerkiksi MS Office 365 -palveluun sisältyvää Planneria. (Ks. Plannerin esittely-/ohjevideo YouTubessa (englanniksi))
    5. merkitse kalenteriisi päiväkohtaiset suunnitelmat siten, että aikaa jää myös ruokailuun, lepoon, liikuntaan ja harrastuksille.
    6. Tarvittaessa voit mukauttaa suunnitelmaa, jos huomaat että suunnitelma olikin liian löysä tai tiukka.
      • Ajan mittaan opit, paljonko tarvitset aikaa tietynlaisen materiaalin opiskeluun. Lukunopeus on yksilöllistä ja myös materiaalit vaikeus vaikuttaa. Kertaus on nopeampaa kuin uuden opettelu. Kun luet vaikkapa tenttikirjaa, voit laskea opiskelusession jälkeen kauanko sinulla meni siihen sivumäärään, jonka sait opiskeltua. Se auttaa sinua hahmottamaan, oletko arvioinut tarvitsemasi oikeansuuntaisesti.

Kun opiskelet, keskity opiskeluun

  • Kokeile tehokasta ja syystäkin suosittua Pomodoro-tekniikkaa:
    1. valitse aihe,
    2. opiskele sitä yhtäjaksoisesti 25 min (käytä keittiöajastinta, älykellon tai puhelimen ajastinta tai vaikka selaimessa tomato-timeria),
    3. pidä 5 min tauko ja toista kuvio .
    4. neljännen 25-minuuttisen (=pomodoron, eli suomeksi “tomaatin”) jälkeen voit pitää pidemmän tauon, esim. 20 – 30 minuuttia.
  • Jotkut tykkäävät opiskella pidemmissä jaksoissa ja sehän on ihan ok: Jos pystyt uppoutumaan aiheeseen ja pääset ns. flow-tilaan, aika kuluu kuin siivillä. Pidä pidemmän session jälkeen pidempi tauko, käy vaikka kävelyllä tai ota tirsat!
  • Jos taas tuntuu, ettet kykene keskittymään 25 minuuttia kerralla, olisi hyvä miettiä mistä se johtuu. Opiskelu vie aikaa ja tarvitset keskittymiskykyä voidaksesi opiskella.
  • Estä häiriötekijät:
    • Käytä vastamelukuulokkeita tai kuulosuojaimia, jos se on tarpeen.
    • Jos teet töitä koneella, laita Teams “älä häiritse” -tilaan, jolloin et saa siitä notifikaatioita.
    • Poista notifikaatiot käytöstä käyttämistäsi sosiaalisen median palveluista, sekä sähköpostista – kokeile ennemminkin aikatauluttaa päivääsi se hetki, jolloin käyt lukemassa sähköpostit (ja sosiaalisessa mediassa saamasi viestit)
    • Laita puhelin äänettömälle ja vie se vaikka kokonaan toiseen huoneeseen, jos se veisi muuten liikaa huomoita.
    • Vaihtoehtoisesti, voit halutessasi kokeilla erilaisia keskittymistä helpottavia sovelluksia, katso esimerkiksi näitä:
  • Huolehdi myös hyvästä ergonomiasta (hyvä tuoli, oikea etäisyys näytöstä yms.) ja riittävästä valaistuksesta. Säädä tarvittaessa huoneen lämpötilaa ja laita valmiiksi esille kaikki mitä tarvitset (esm. tietokone, muistiinpanovälineet, mahdollinen oppikirja ja vaikkapa lasi vettä).

Hyvät unenlahjat on opiskelijan supervoima

Kun rutiinisi ovat kunnossa, voit keskittyä opiskeluun ja opiskelusta palautumiseen. Hyvät yöunet ovat oppimisen edellytys: Levänneenä olet valmis oppimaan ja opiskeltuasi asiat jäävät paremmin mieleen, kun saat nukutuksi hyvin seuraavana yönä. Tenttiä edeltävänä yönä parasta mitä voit tehdä aivoillesi, on antaa niiden levätä. Tiesitkö, että sinun kannattaisi mennä nukkumaan kolme tuntia kaavojen ja käsitteiden opiskelun jälkeen ja tunti liikesarjan opiskelun jälkeen (Marcu, 2015). Etäopiskelun iloja on sekin, että voit hyvin ottaa tirsat vaikka keskellä päivää. Päiväunet käynnistävät aivojen jäsentelyprosessin, sanoo aivotutkija Minna Huotilainen (Svensk, 2019).

Katso Digital Workshopin vinkit tehokkaaseen ajankäyttöön:

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Oamk , Oamkin opiskelijoille, saavutettava sisältö ja tageilla , , , , , , , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.