Skip to content

Näin teet saavutettavan PDF:n InDesignissa


Avainsanat: , ,

InDesign on Adoben taitto-ohjelma, joka on tarkoitettu ammattikäyttöön. InDesign ei ole Oamkissa kaikkien käytettävissä, vaan lisenssejä on käytössä rajallisesti.

Jos teet InDesignissa sellaisia PDF-tiedostoja, joita julkaistaan Oamkin verkkopalveluissa, sinun pitää tehdä niistä saavutettavia. (Huom. Tämä vaatimus koskee vain henkilöstön tuottamia dokumentteja, ei esimerkiksi opiskelijoiden tekemiä harjoitustöitä: Ainoa poikkeus olisi, jos opiskelija taittaisi opinnäytetyönsä InDesignissa. )

Jotta InDesignissa tekemäsi PDF-tiedosto olisi saavutettava,


Määrittele tiedostollesi document title sen metatiedoissa

 1. Valitse File, File info..
 2. Kirjoita tiedostollesi kuvaava otsikko Document title -kenttään.
 3. Paina OK-painiketta.

Vinkki: Huomasithan, että voit lisätä metatietoihin muitakin tietoja, esimerkiksi oman nimesi sekä tekijänoikeustiedot. Lisäämällä avainsanat pilkulla erottetuna, löydät tiedostosi helpommin jatkossa.


Tekstin pitää olla aitoa tekstiä, ei kuva tekstistä

Jos skannaat tiedoston ja teet siitä PDF:n, se ei ole saavutettava. Painoon tarkoitettu PDF/X-tiedosto, jossa teksti on tekstiä, on jo parempi, mutta sekään ei ole saavutettava. Kun tallennat tiedostosi PDF:ksi InDesignissa, paras vaihtoehto on toimia näin:

 1. Valitse File, Export..
 2. Aseta Format-kohtaan Adobe PDF (Interactive) ja tallenna. Tämän jälkeen tarkista, että asetukset ovat oikein:
  1. General-välilehdellä, varmista, että sinulla on Options-kohdassa ruksit Create Tagged PDF – ja Use Structure for Tab Order -kohdissa
  2. Advanced-välilehdellä, tarkista, että dokumentin kieli on oikein ja valitse Display Title -kohtaan Document title.
  3. Security-välilehdellä pitää aina olla ruksi kohdassa Enable text access of screen reader devices for the visually impaired, vaikka tiedosto olisi syystä tai toisesta oltava suojattu.
 3. Lopuksi, paina Export-painiketta.

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, Oulun yliopiston henkilöstölle, Oulun yliopiston opiskelijoille, saavutettava sisältö, UniOulu ja tageilla , , . Lisää permalink suosikkeihisi.