Tämä saavutettavuusseloste perustuu Zoomin omaan saavutettavuusarvioon, CSC:n tekemään arvioon, sekä Oulun yliopiston omaan arvioon. Tämä seloste julkaistiin 9.8.2023, ja se on tarkastettu 7.1.2025.
Huomaa, että suomalaisten korkeakoulujen käytössä oleva Zoom ei ole sama kuin yleinen Zoom, eikä siinä ole kaikkia samoja ominaisuuksia saatavilla.
Zoom tukee näppäinkomentoja, jotka helpottavat Zoomin näppänkäyttöä. Tutustu saatavillasi oleviin näppäinkomentoihin: valitse profiili (Profile), Asetukset (Settings) ja näppäinkomennot (Keyboard shortcuts). Esimerkiksi, Alt+A -näppäinkomennolla mykistät mikin ja avaat sen uudellleen . (EN 301 549: 11.4 Käyttäjän asetukset)
Palvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset suurelta osin
Palvelussa havaitut saavutettavuusongelmat on ryhmitelty seuraaviin kategorioihin:
- Ymmärrettävyys
- Käyttö ilman näkökykyä tai rajoittuneella näkökyvyllä
- Näppäimistökäyttö
- Käyttö ilman kuuloa tai heikkokuuloisena (tekstitys)
- Oma asetus vilkkuvaloherkille
- Reaaliaikainen tekstitoiminto (RTT)
Ymmärrettävyys
- Joissakin ominaisuuksissa ja valintaikkunoissa on aikarajoituksia, joihin käyttäjät eivät voi vaikuttaa. (WCAG 2.2.1)
- Jotkin syöttökentät eivät näytä virheilmoituksia, kun syöte puuttuu tai on väärin:
- Painikkeet ovat poissa käytöstä, kunnes käyttäjä täyttää kentän hyväksytysti (esim. puutteellinen kokoustunnus ei päästä käyttäjää jatkamaan eteen päin). (WCAG 3.3.1)
- Profiiliasetuksissa on nappeja, jotka ohjaavat käyttäjän ulkoisille verkkosivuille sitä kertomatta (WCAG 3.2.3, 3.2.5)
- Katso myös livetekstitykseen liittyvä kappale
Käyttö ilman näkökykyä tai rajoittuneella näkökyvyllä
Suurin osa Zoomin ominaisuuksista ja sisällöstä on käytettävissä näppäimistöllä ja ruudunlukuohjelmalla. Käyttöliittymässä ei ole kontrastiongelmia. Esittäjät vastaavat jakamiensa aineistojen saavutettavuudesta, mukaan lukien niiden kontrasteista.
Ruudunlukuohjelmien käyttäjille
- Zoomissa on kohtia, joissa ruudunlukijan lukema nimi eroaa näkyvästä tekstitunnisteesta. Joitakin ohjelmallisia tunnisteita on hieman muokattu ruudunlukuohjelmien käyttäjien ymmärrettävyyden parantamiseksi. (WCAG 2.5.3)
- Zoomin virheilmoitukset ovat visuaalisia ja niistä ilmoitetaan ohjelmallisesti myös ruudunlukuohjelmille (esim. virheellinen kokoustunnus tai virheellinen kokoussalasana). Joissakin muissa tapauksissa Zoom ei käytä lomakekentissä automaattista virheentunnistusta ja virheviestejä. Sen sijaan painikkeet ovat poissa käytöstä, kunnes käyttäjä täyttää kentän hyväksytysti (esim. puutteellinen kokoustunnus ei päästä käyttäjää jatkamaan eteen päin). (WCAG 3.3.1)
- Pikanäppäimet esitellään taulukossa, jossa sarakeotsikoita ei ole määritelty. Taulukko sisältää vain 3 saraketta (toiminnon kuvaus, pikanäppäimenyhdistelmä, yleinen pikanäppäinvalintaruutu), ja jokainen solu tarjoaa asiayhteyteen liittyviä tietoja taulukon ymmärtämisen helpottamiseksi. (EN 301 549: 11.3.2.6 Rivi, sarake ja otsikot)
- Chattiin on mahdollista lisätä kuvaruutukaappauksia ja kuvaliitteitä, mutta niille ei ole mahdollista antaa vaihtoehtoisia kuvauksia. (WCAG 1.1.1)
- Chatin muotoiluissa on tarjolla mm. otsikoita sekä numeroimaton ja numeroitu lista, mutta ruudunlukuohjelma lukee ne kuten tekstikappaleet. Testauksessa käytettiin NVDA 2024.4.1-versiota Windows-koneella. (WCAG 2.4.6)
- Chatissa on mahdollista käyttää hymiöitä, mutta ruudunlukuohjelma ei lue niitä. Testauksessa käytettiin NVDA 2024.4.1-versiota Windows-koneella. (WCAG 1.1.1)
- Katsothan myös kappaleen näppäimistökäytön ongelmista.
Zoom ei tarjoa osallistujille mahdollisuutta valita erillistä kuvailutulkkausääniraitaa jaetulle videosisällölle
Zoomissa ei ole mahdollista sisällyttää vaihtoehtoisia ääniraitoja jaettaviin videoihin, vaan sama ääniraita välittyy kaikille osallistujille. Kun esittäjä jakaa osallistujille videosisällön Zoomin ruudunjaon kautta, hän voi jakaa sen äänet osallistujille. Tällöin osallistujille välitetään vain se ääniraita, jonka esittäjä on valinnut käyttöön. Jos videolla on olemassa vaihtoehtoinen kuvailutulkkauksen sisältävä ääniraita, esittäjä voi valita sen kaikkien kuultavaksi. (WCAG 1.2.5)
Sen sijaan, että esittäjä näyttää osallistujille videon ruudunjaon kautta, hän voi jakaa videon osallistujille linkin avulla (tai jos videosta on eri versioita, niin tarjoamalla linkit eri vaihtoehtoihin). Jos siinä videopalvelussa, jossa video on jaossa, on mahdollista valita pää-ääniraidan sijasta kuvailutulkkausääniraita ja/tai tekstityksen kielen ja asetukset voi säätää mielensä mukaan, linkki videoon olisi saavutettavuusnäkökulmasta paras vaihtoehto. (Joissakin videopalveluissa on mahdollista laittaa videolle vain yksi ääniraita, jolloin kuvailutulkattu saavutettava versio voi olla oma erillinen videonsa: Silloin kannattaa jakaa linkit molempiin versioihin.)
Joissakin tapauksissa näppäimistökäyttö ei vielä onnistu
- Suurissa gallerianäkymissä, joissa osallistujia on useilla sivuilla, käyttäjät voivat selata sivuja napsauttamalla Seuraava ja Edellinen -painikkeita. Nämä säätimet eivät vastaanota näppäimistökohdistusta, mutta voit aktivoida ne Page Up / Page Down -näppäimellä. (WCAG 2.1.1)
- Gallerianäkymän pikkukuvien uudelleenjärjestely ei ole käytettävissä näppäimistöllä. Zoom kertoo pyrkivänsä tekemään pikkukuvien uudelleenjärjestelyominaisuuden helppokäyttöisen myös näppäimistöllä tulevaisuudessa. (WCAG 2.1.1)
- Päävalikon välilehtien järjestely (toteutettu raahaamalla) ja chatin pikanäppäinluettelo eivät ole käytettävissä näppäimistöllä. Zoom kertoo pyrkivänsä tarjoamaan nämä ominaisuudet myös näppäimistökäyttäjille tulevaisuudessa. (WCAG 2.1.1)
- Painikkeiden järjestäminen uudelleen kokoustyökalurivillä vetämällä ja pudottamalla ei ole vielä mahdollista näppäimistökäytössä. Zoom pyrkii rakentamaan tukea tälle pikanäppäimien avulla. (WCAG 2.1.1)
- Keskusteluhistorialuettelon teksti on valittavissa näppäimistöllä. Näppäimistökäyttäjille ei kuitenkaan anneta mahdollisuutta valita tekstiä yksityiskohtaisesti. (EN 301 549: 11.3.2.14 Kohdennus- ja valintaominaisuuksien muuttaminen)
Käyttö ilman kuuloa tai heikkokuuloisena (tekstitys)
Zoom kuitenkin tukee livetekstitystä kokouksissaan – ja se parantaakin saavutettavuutta huomattavasti. Kokouksen järjestäjä voi asetuksissa sallia automaattisen tekstityksen tai hän voi määrittää oman osallistujan kirjoittamaan kuvailevan tekstityksen. Huomaa kuitenkin, että automaattinen live-tekstitys perustuu puheentunnistukseen ja siksi automaattitekstityksessä voi esiintyä virheitä: Erityisesti nimet, lyhenteet, numerotieto ja ammattitermit voivat olla hankalia, ja virheet niissä voivat vaikeuttaa sisällön ymmärtämistä.
- Zoomissa on omat saavutettavuusasetukset: Kirjautunut käyttäjä voi profiilinsa saavutettavuusasetuksissa valita, että automaattitekstitys on aina päällä, kun käyttäjä on kirjautunut Zoomiin. Sen toimiminen edellyttää, että kokouksen järjestäjä on sallinut automaattitekstityksen käytön Zoom-kokouksen asetuksissa. Kirjautunut käyttäjä voi lisäksi määritellä tekstityksen koolle ja värille omat oletusasetukset. (EN 301 549: 11.4 Käyttäjän asetukset)
- Kokouksen esittäjät voivat jakaa osallistujille videoita joko ruudun jakamisen kautta tai linkin avulla: Jos videolla on valmis tekstitys, esittäjän tulisi jakaa video tekstitys päällä tai vaihtoehtoisesti hän voi jakaa videot osallistujien katsottavaksi linkin avulla, jolloin osallistujat voivat itse säätää tekstitystä siinä videopalvelussa, josta video jaetaan. (WCAG 1.2.2) Lue lisää videoista.
Oma asetus vilkkuvaloherkille
Kokouksessa ruutua tai kamerakuvaa jakavien tulisi välttää jakamasta kameran tai näytön kautta sellaista sisältöä, joka voi aiheuttaa sairauskohtauksen. Vilkkuva valo voi laukaista migreenin tai aiheuttaa epilepsiakohtauksen. Saavutettavuusvaatimuksissa raja-arvona pidetään vilkkumista vähintään 3 kertaa sekunnissa. Jos halutaan esitellä ilmiötä, jossa välkettä voi olla, siitä voisi lähettää erillisen varoitusteksteillä varustetun videon linkkinä osallistujille, jolloin vilkkuvaloherkät voivat varmimmin välttää sen.
Zoomissa on lisäksi oma asetus kirjautuneille käyttäjille, joka kannattaa ottaa varalta käyttöön: Asetuksen ollessa päällä, Zoomin pitäisi tunnistaa välke jaetulta videolta ja himmentää käyttäjän näyttöä tarvittaessa, jos asetus on päällä. Asetus löytyy profiilivalikon asetuksista saavutettavuus-kohdasta (Profile, Settings, Accessibility, Dim screen share video).
Tieto- ja viestintätekniikka kaksisuuntaisella puheviestinnällä
(Reaaliaikainen tekstitoiminto (RTT))
- TTY-sovitinta voidaan käyttää Zoom Appliance -puhelimen kanssa TTY-signaalien lähettämiseen.
- Zoom Phone -alusta ei tue RTT-signaalien lähettämistä. (EN 301 549: 6.2.1.1 RTT viestintä)
Jos havaitset saavutettavuusongelman Oulun yliopiston ja Oamkin käyttämässä NORDUNETin Zoomissa:
Jos kokouksessa jaetaan ei-saavutettavaa sisältöä, ole yhteydessä suoraan opettajaan/ tapahtuman järjestäjään. Jos et saa häneen yhteyttä tai vastaus ei miellytä, tai jos havaitset, että saavutettavuusongelma koskee yleisesti Zoomia, ole yhteydessä Zoomin ylläpitoon. Käytä osoitetta zoom@oulu.fi – Me välitämme tarvittaessa korjauspyynnöt CSC:lle, jos kyseessä on sellainen ongelma, johon emme voi itse vaikuttaa.
Valvontaviranomainen
Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille (katso edellinen kappale). Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä kantelun Traficomille. Traficomin sivulla on yksityiskohtaiset tiedot oikeuksistasi.
Valvontaviranomaisen yhteystiedot
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Digitaalisen esteettömyyden ja saavutettavuuden valvontayksikkö
https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@traficom.fi
puhelinnumero 029 534 5000 (vaihde)