Yksinkertaisimmillaan podcast tarkoittaa äänitiedostoa, joita voidaan julkaista sarjana. Podcast-sarjassa voi siis olla useita jaksoja. Voit kuunnella podcasteja mobiililaitteella missä vain, esimerkiksi bussissa, lenkillä tai kotona. Voit myös tallentaa podcast-jaksoja puhelimelle, jolloin nettiyhteyskin voi olla pois päältä, kun kuuntelet podcastia.
Podcastit ovat jo vakiinnuttaneet asemansa ja niitä löytyy useista eri aihealueista. Suomessakin on jo laaja, suomenkielinen podcast-kenttä. Podcasteja voi hyvin myös hyödyntää opetuksessa ja esim. opettajat voivat myös itse tuottaa niitä opetusmateriaaliksi. Erityisesti nuoret aikuiset kuuntelevat podcasteja.
Millaisia podcasteja opetuksessa voisi olla?
- Luento
- Oppimateriaali (esim. kuuntelutehtävä kieliopinnoissa)
- Asiantuntijahaastattelu
- Myös opiskelijat voi laittaa tekemään podcasteja harjoitustöinä
(huom. opiskelijoiden ei tarvitse jakaa töitään podcast-palveluissa: he voivat jakaa äänitiedoston esim. YuJan kautta rajatulle kohderyhmälle)
Tämän ohjeen sisältö:
- Suunnittele podcast.
- Äänitä podcast. Esimerkkinä podcast-jakson tekeminen YuJassa ja Audacityssä:
- Jaa podcast kohderyhmälle ja huolehdi saavutettavuudesta
- Lisätietoa muualta
Suunnittele Podcast
- Mieti kantava teema ja määrittele näkökulma sekä kohderyhmä.
- Päätä jaksojen aiheet ja tee käsikirjoitukset.
- Hahmottele podcast-jaksosi käsikirjoittamisvaiheessa: Käsikirjoitus on konkreettinen kuvaus jakson sisällöstä, rakenteesta ja aikatavoitteesta. Käsikirjoituksen avulla varmistat, että lopputulos sisältää tarvittavat asiat.
- Haluatko podcastiisi vieraita? Pyydä asiantuntijoita vieraiksi ja aikatauluta äänitykset
- Kannattaa varata aikaa mahdollisten vieraiden kanssa myös vapaamuotoiseen keskusteluun aiheesta ennen varsinaista äänitystä (ns. “lämmittely”).
- Järjestä sopiva tila tallennusta varten. Hyvä tila on mahdollisimman kaiuton, eikä taustameteliä juuri ole. Oulun yliopiston Studio Lipastossa on valmius podcastien tallentamiseen neljän eri mikrofonin voimin saman pöydän ääressä. (Huomaa, että Studio Lipasto on tarkoitettu vain Oulun yliopiston henkilöstön käyttöön). Myös vapaa neuvotteluhuone voisi tulla kysymykseen podcastin tallentamisessa. Joillakin podcastin tallennus voi onnistua hyvin myös kotona.
- Mieti podcastin mitta, se voi olla esim. 5–30 minuuttia. Kohderyhmä ja aihe voi olla peruste pidemmällekin jaksolle.
Äänitä Podcast
- Tarkasta äänitysvälineet (mikrofonit, äänen voimakkuus)
- Pidä käsikirjoitus mukana, kun äänität
- Pysy asiassa
- Äänitä mieluummin liikaa, kuin liian vähän
- Jos puheessa tulee jokin virhe, aloita lause alusta ja jatka tekemistä: älä keskeytä tallennusta, sillä voit leikata pilalle menneet kohdat pois myöhemmin.
- Voit käyttää tallennuksessa esim. YuJaa, tai jos olet käyttänyt äänen tallennuksessa jotain muuta hyväksi havaitsemaasi ohjelmaa, voit käyttää sitä.
- Jos sinulla on haastateltavia, jotka osallistuvat etänä, voit käyttää tallennuksessa Zoomia tai Teamsia: Zoomista saa suoraankin haettua pelkät äänet mp3-tiedostona, kun Teams-tallenteessa sen voi hakea YuJaa hyödyntämällä, kun lataat videon ensin YuJaan (ks. ohjeet alla: Podcast-tallenteen lataaminen YuJasta).
- Kaikkien osallistujien kannattaa käyttää ulkoisia mikkejä äänen laadun parantamiseksi. Ns. headset (kuulokemikrofoni) käy hyvin.
Podcast-jakson tekeminen YuJassa ja Audacityssä
Podcastin tallentaminen YuJa Software Capturella
- Avaa YuJa Software Capture ja kirjaudu siihen Oulun yliopiston tai Oamkin tunnuksellasi.
- Anna tiedostolle nimi.
- Ota Video-kohdassa videolähteet pois päältä.
- Valitse tarvittaessa haluamasi mikrofoni Audio-kohdassa (jos et käytä oletusmikrofonia).
- Jos haluat ottaa mukaan ääniä tietokoneeltasi (esim. jingle), laita Audio-kohdassa toiseksi äänilähteeksi tietokoneen äänet (internal audio).
- Ota Screen-kohdassa ruuduntallennus pois päältä.
- Profile-kohdassa voit halutessasi tallentaa tekemäsi asetukset myöhempää käyttöä varten: anna asetuksille nimeksi esim. Podcast. Sitten voit jatkossa laittaa samat asetukset helposti käyttöön profiilivalikon kautta.
- Aloita tallentaminen painamalla Start-painiketta. Voit keskeyttää tallennuksen väliaikaisesti pause-painikkeella ja lopettaa tallenuksen stop-painikkeesta.
- Paina lopuksi stop-painiketta, ja vielä save-painiketta, jolloin YuJa aloittaa tallenteen käsittelyn tililläsi YuJassa. Prosessointi kestää aikansa. Kun se on valmis, voit hakea valmiin MP3-tiedoston YuJasta muualle jaettavaksi.
Podcast-tallenteen editoiminen YuJassa
Voit poistaa Yujassa helposti äänitiedostosta pois sellaisia kohtia, joita et halua lopulliseen tallenteeseen, mutta sitä monimutkaisempia asioita ei YuJan omassa editorissa voi tehdä. Et siis voi siirtää YuJassa äänipätkiä eri kohtiin, etkä lisätä väliin muita äänitiedostoja. Voit trimmata ylimääräiset pätkät pois alusta ja lopusta, sekä poistaa keskeltä sellaisia kohtia, joita et halua mukaan.
- Avaa YuJa selaimessa.
- Vie hiiren kursori tekemäsi tallenteen päälle ja valitse avautuvasta valikosta Edit.
- Poista turhat asiat ja hiljaiset kohdat:
- Voit raahata toistopäätä aikajanalla (nykyisen kohdan osoitinta) aikajanalla haluamaasi kohtaan ja Cut-työkalulla (leikkaustyökalu, sakset-ikoni) voit määritellä pois leikattavan kohdan: se lähtee automaattisesi toisesta päästään toistopään osoittamasta kohdasta (joko eteen tai taakse). Tuplaklikkaamalla leikattavaa aluetta pääset hienosäätämään leikkauskohdan aikaleimoja.
- Kun olet tehnyt haluamasi leikkaukset, tallenna lopuksi.
- Tallentaminen YuJassa vie aina aikansa, joten varaudu siihen, että tiedostosi ei ole heti valmis. Pääset lataamaan tiedoston omalle koneellesi vasta kun tiedosto on valmis.
Podcast-tallenteen lataaminen YuJasta omalle koneelle
- Valitse Download.
- Katso, että valinta on kohdassa “Audio only content”.
- Paina Download media -painiketta.
- Koneellesi tallentuu äänitiedosto mp3-muodossa.
- Nyt voit editoida mp3-tiedostoasi tarvittaessa lisää jossain toisessa sovelluksessa (esim. Audacity) tai jos editointia ei tarvita, voit ladata mp3-tiedostosi käyttämääsi podcast-sovellukseen.
Audacity pidemmälle menevän editointiin
Audacity on monipuolinen, avoimen lähdekoodin ohjelmisto äänitiedostojen monipuoliseen editointiin. Henkilöstö voi itse asentaa sen Oulun yliopiston tai Oamkin ylläpitämille Windows-koneille Software Centeristä.
Podcast-sarjalla voi olla omia, lyhyitä tunnusmusiikkipätkiä, eli jinglejä. Voit aloittaa podcastin ns. introlla ja lopettaa ns. outrolla, jotka ovat samat koko podcast-sarjan ajan. Lisäksi voit käyttää podcastissasi esimerkiksi osan vaihtumista kuvaavia jinglejä. Podcastissa voi myös olla vakiona aina sama podcast-sarjan erittäin lyhyt esittely, siis vaikkapa ihan tervetulotoivotus, podcastin nimi ja mahdollinen iskulause. Näitähän ei tarvitse äänittää joka kerta erikseen, vaan voit hyvin lisätä valmiin pätkän podcastisi alkuun. Äänitiedostojen yhdistäminen yhteen tiedostoon onnistuu esimerkiksi Audacityssä.
Podcastin jakelu ja saavutettavuus
Huolehdi podcastin saavutettavuudesta tarjoamalle podcastillesi tekstivastine, eli podcastin sisältö tekstimuodossa. Tekstivastineen luominen puhetta sisältävälle äänitiedostolle onnistuu näppärästi Wordissa.
Oulun yliopistossa ja Oamkissa ei ole hankittu yhteistä palvelua podcastien jakeluun. Tässä tilanteessa voit itse valita sopivaksi katsomasi podcast-palvelun, joissa pienimuotoinen käyttö on yleensä ilmaista (esim. 3–5 tunnin edestä). Oulun yliopistossa on käytetty ainakin Podbeania ja Oamkissa Soundcloudia ja Spotify for Creators -palvelua. Niiden kautta onnistuu myös jakelu sellaisille alustoille, joita kuuntelijat yleensäkin käyttävät, eli esimerkiksi Spotifyn podcasteihin ja Apple podcasteihin. Mieti myös Podcastillesi ja sen jaksoille saatesanat (esittelytekstit). Voit jakaa linkkiä podcastiisi tai sen jaksoihin esimerkiksi somekanavissa tai vaikka Moodlessa.
Huom. Jos luot henkilökohtaisen tilin palveluun, joka ei ole Oulun yliopiston tai hankkima, ja laitat tilitietoihisi yhteystiedoksi Oulun yliopiston tai Oamkin sähköpostiosoitteen, niin muistathan, että et saa laittaa palveluun samaa salasanaa, jota käytät Oulun yliopiston /Oamkin tililläsi.
Lisätietoa muualta:
Kehtaanko minä, kuuleeko kukaan? Podcast-webinaarin kuulumisia. (tuni.fi)