Skip to content

Piratismi on rikos


Avainsanat: , , , , , ,

Koulun tietoverkkoresurssien käyttö avaa paljon mahdollisuuksia. Voit esimerkiksi tallentaa tiedostoja kotihakemistoosi tai surffata netissä. Muista kuitenkin, ettet saa käyttää tai levittää kaikkea materiaalia mitä netistä löydät.

Tietokonepelien, hyötyohjelmien, musiikin ja elokuvien piraattiversioiden levittäminen on netissä helppoa ja niiden hankkiminen sieltä vielä helpompaa. Kopioinnin helppous on osaltaan tehnyt piratismista erittäin yleistä. Osa netissä jaettavasta materiaalista on toki vapaasti käytettävissä, mutta jaossa on myös paljon laitonta materiaalia. Piratismi eli warettaminen voi olla houkuttelevaa, mutta on syytä muistaa, että se on lain mukaan rikos ja rangaistava teko.

Saadaksesi käyttäjätunnuksen students.oamk.fi-palvelimelle ja luvan käyttää koulun koneita ja tietoverkkoa, olet sitoutunut käyttäytymään Funetin sivuilla olevan verkkojen käytön etiikan mukaan ja Suomen lait ja asetukset sitovat sinua. Suomi on sitoutunut lainsäädännössään noudattamaan useita kansainvälisiä sopimuksia liittyen tekijänoikeuksiin, joten Suomen laki on varsin kattava kansainvälisestikin ajatellen.

Kaikki mitä koulun verkosta käsin teet, on jäljitettävissä tänne. Jos warettamista tapahtuu edelleen, siitä saavat kärsiä kaikki, eikä vain varsinainen tekijä (joka on usein hänkin jäljitettävissä). Tarvittaessa nettiliikennettä rajoitetaan ja valitettavasti hyötyliikenne kärsii. Jos jäät kiinni warettamisesta, tunnuksesi lakkautetaan. Saatat joutua vastaamaan teostasi oikeudessa. Mahdolliset rangaistukset ovat vähintäänkin sakkoja, mutta myös vankeustuomio on lain mukaan mahdollinen.

Mitä netistä saa hakea ja mitä saa levittää?

Kannattaa lähteä siitä, että mitään tietokoneohjelmia, pelejä, musiikkia, elokuvia tms. ei saa noin vain hakea. Ohjelman tms. tekijöillä on kuitenkin lupa itse päättää omista tuotoksistaan, ja he saavat jakaa niitä netissä niin halutessaan. Tekijä tai tekijät määrittelevät ehdot, joiden mukaan toimitaan. (Lue lisää opettajien tekijänoikeusohjeesta.)

Netistä löytyy paljon ilmaista materiaalia. Jos haluat hakea ilmaisia hyötyohjelmia, voit käyttää hakusanoina vaikkapa seuraavia: “public-domain software” (täysin vapaat ohjelmat) tai “freeware” (ilmaiset ohjelmat, jotka ovat silti tekijänoikeuslain piirissä) tai “shareware” (ilmaiset ohjelmat, joiden säännöllisestä käytöstä toivotaan pientä korvausta).

Omille sivuillesi saat vapaasti laittaa omia tuotoksiasi. Kuka tahansa voi hakea ne sieltä, jos sivusi ovat julkiset. Sinä omistat omien tuotoksiesi tekijänoikeudet. Huomaa, että tarvitset käyttöoikeudet eli lisenssit niihin ohjelmiin, joilla tuotoksesi teet! Muista, että Funetin käyttösäännöt kieltävät kaupalliset sivut.

Linkkejä

Yleistietoa

Tekijänoikeusjärjestöjä ja muita piratismia vastustavia tahoja

  • TEOSTO – Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto
  • KOPIOSTO – Tekijöiden, esittäjien ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö
  • GRAMEX – Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys
  • KUVASTO – Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys
  • APFI ry – Audiovisual Producers Finland (AV-tuottajien tekijänoikeusyhdistys)
  • RIAA – Recording Industry Association of America
  • MPA – Motion Picture Association
  • BSA – Business Software Alliance
  • TTVK – Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus
  • FACG – Suomen anti-piratismiyhdistys

Yksilön sähköisiä oikeuksia puolustavia järjestöjä

  • EFFI – Electronic Frontier Finland ry
  • EDRi – European Digital Rights
  • EFF – Electronic Frontier Foundation

Vapaita ohjelmistoja yms.

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Kaikki ohjeet, Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille ja tageilla , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.