Skip to content

Näin kirjaudut Haka-kirjautumista käyttäviin palveluihin (Oamkin ohje)


Avainsanat: ,

Jos näet Haka-verkostoon kuuluvan organisaation (=esim. suomalaiset korkeakoulut) tarjoamassa verkkopalvelussa yhtenä vaihtoehtoisena kirjautumistapana Haka-kirjautumisen, se tarkoittaa, että voit kirjautua palveluun Oamkin käyttäjätunnuksellasi. Toimi silloin seuraavasti:

1) Klikkaa palvelussa näkyvää Haka-login-logoa, alla näet kuvat uudesta ja vanhasta logosta:

Kuva 1: Uusi logo

Kuva 2: Vanha logo

2) Seuraavaksi sinulle avautuu Haka-kirjautumisen organisaation valinta -sivu (ks. kuva 3).
Valitse alasvetovalikosta Oulun ammattikorkeakoulu / Oulu University of Applied Sciences

Haka: * requires authentication. Required personal data is transferred automatically to the service after authentication. Selected: Oulu university of applied sciences. Unchecked: Remember selection for this web browser session. Select button.

Kuva 3: Organisaation valinta -dialogi

3) Sinulle avautuu nyt Oamkin oma kirjautumissivu.
Tarkista, että sivun osoite alkaa https://idp.oamk.fi/idp/ ja että sivusto on selaimesi mukaan turvallinen. (ks. kuva 4)

Selaimen osoiterivi, Secure, https://idp.oamk.fi/idp/profile...

Kuva 4: Tässä on oikealla tavalla alkava osoite Chrome-selaimen osoiterivillä ja selain kertoo, että sivusto on turvallinen (secure). Eri selaimissa tämä näytetään hieman eri tavoin, eli otathan selvää miltä sen pitäisi näyttää sinun käyttämässäsi selaimessa!

4) Kirjaudu palveluun omalla Oamkin tunnuksellasi (ks. kuva 5). Oamkin opiskelijana sähköpostiosoitteesi on muotoa ktunnus@students.oamk.fi, josta siis kirjoitat pelkän ktunnus-osan Username-kenttään. (Tähän ei siis tule koko sähköpostiosoitettasi kuten esim. Microsoftin 365-pilvipalveluun kirjautuessasi.)

Login to *. Username-kenttä, password-kenttä, Kohdat Don't remember login ja Clear prior granting... valitsematta. Login-nappi.

Kuva 5: Oamkin oma kirjautuminen

5) Seuraavassa näkymässä (ks. kuva 6) näet, mitä tietojasi Hakan kautta välitetään Oamkin järjestelmästä ko. palveluun (mitä tietoja halutaan siirtää, riippuu palvelusta): Tiedot välitetään vasta kun painat Confirm/vahvista-painiketta. (Huomaa, että seuraavalla kerralla kun kirjaudut samaan palveluun tämän vaihe ohitetaan, elleivät siirrettävät tiedot ole muuttuneet, tai et laittanut Oamkin kirjautumisnäkymässä ruksia kohtaan “Clear prior granting of permission…”.)

Digital ID Card, jossa näkyy käyttäjän Surname, Principal name, Preferred given name, Affiliation(s), E-mail ja Telephone number, tiedot on sumennettu kuvassa.

Kuva 6. Painamalla Confirm-painiketta hyväksyt, että Haka välittää näytetyt tiedot palveluntarjoajalle. Tässä esimerkkikuvassa on kyse henkilöstön tunnuksesta, ja tässä tapauksessa siirretään henkilön kutsumanimi, sukunimi, rooli Oamkissa (=työntekijä), sähköposti ja puhelinnumero.

6) Tämän jälkeen siirryt palveluun. Joissakin palveluissa saattaa tämän vaiheen jälkeen vielä tulla erikseen käyttöehtojen hyväksyntä.

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, saavutettava sisältö ja tageilla , . Lisää permalink suosikkeihisi.