Skip to content

Onko koneesi kunnossa? Tee Windows-koneellasi haittaohjelmatutkaus kerta-ajona.


Avainsanat: , , ,

Haittaohjelmat ovat nykyisin erittäin monimutkaisia kokonaisuuksia. On suositeltavaa käyttää useita eri menetelmiä ja ohjelmia niiden havaitsemiseksi. Oamkin ylläpitämissä työasemissa on käytössä Microsoftin oma Windows Defender -haittaohjelmasuojaus. Lisäksi Oamkin osoitteisiin tulevat sähköpostiviestit menevät automaattisen suodatuksen läpi.

Tässä on lyhyt ohje haittaohjelmien etsimiseksi Windows-työasemasta erillisellä ESET-yhtiön virustutkalla. Tarvitset vain muutaman hiiren napin klikkauksen ja sitten voit jättää virustutkaamisen pyörimään taustalle. Itse tutkaus voi kestää pitkäänkin (tunnista useisiin tunteihin, riippuen tiedostojen määrästä ja koneen nopeudesta). Ohjelma ei poista mitään automaattisesti, vaan ainoastaan etsii koneeltasi mahdollisesti haitallisia ohjelmia ja viruksia. ESET-virustutkan online-versio ei jätä pysyvää asennusta työasemalle, vaan se tekee haittaohjelmatutkauksen kerta-ajona. 

Jos löydät tutkauksen tuloksena epäilyttäviä tiedostoja ja ohjelmia Oamkin ylläpitämältä koneelta, ota viipymättä yhteyttä omaan IT-lähitukeesi. Voit tehdä tutkauksen myös omalla henkilökohtaisella Windows-työasemallasi, tällöin sinun pitää itse huolehtia mahdollisista korjaustoimista, jos haittaohjelmia löytyy. (Jos kotikoneeltasi löytyy haittaohjelmia, voit 30esimerkiksi hyödyntää ESET-skannauksen tehtyäsi saman firman virustorjuntatyökalun ilmaisen 30 vrk:n kokeiluversion.)


  1. Mene web-sivulle osoitteessa
    https://www.eset.com/us/home/online-scanner/
  2. Kun painat sivulla olevaa “SCAN NOW” -painiketta, koneellesi latautuu esetonlinescanner_enu.exe-tiedosto.  (Vaihtoehtoisesti voit hakea tiedoston suoraan tällä suoralla linkillä)
  3. Aja (=avaa) äsken ladattu esetonlinescanner_enu.exe -tiedosto.
  4. Lue ja hyväksy Terms of Use -lomake painamalla “Accept“:
  5. Seuraavaksi, sinun pitää vastata kysymykseen: “Do you want to allow this app to make changes to your device?”:
    • Jos sinulla on tavallinen käyttäjätunnus, valitse “No” ja “Continue“.
    • Jos sinulla on pääkäyttäjän oikeudet, kirjaudu pääkäyttäjätunnuksellasi.
  6. Valitse “Enable detection of potentially unwanted applications” ja paina “Scan“. Tarkastus saattaa kestää useita tunteja.
  7. Kun tarkistus on valmis, ruksaa “Delete application’s data on close” ja paina “Finish“.
  8. Voit nyt sulkea ESET-haittaohjelmatutkaimen tavalliseen tapaan oikean yläreunan ruksista.
    Ohjelma ei jätä työasemalle mitään käyttöä hidastavia tai vaarantavia prosesseja.

Yleistietoa ja vinkkejä haittaohjelmasuojautumiseen:


Tässä on toinen vaihtoehtoinen virustutka F-securelta, joka ei sekään tee pysyvää asennusta, mutta testauksen suorittaminen vaatii pääkäyttäjän oikeudet (tämän käyttö onnistuu siis ainakin itse hallitsemassasi kotikoneessa):
https://www.f-secure.com/en_US/web/home_us/online-scanner

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille ja tageilla , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.