Skip to content

Näin pienennät digitaalista jätettä (OY)


Avainsanat: , , , ,

Datan siirtäminen, säilyttäminen ja prosessoiminen kuormittavat ympäristöä. Jokainen käsittelemäsi tiedosto ja sähköposti kuten myös somepäivitykset lisäävät energiankulutusta. Voit pienentää omaa hiili- ja digijalanjälkeäsi mm. siivoamalla turhaa dataa käyttämistäsi laitteista ja myöskin pilvipalveluista.

Siivoustoimenpiteet vaikuttavat myös käyttämiesi laitteitteiden akun kestoon ja näin pidentävät läppärisi tai puhelimesi elinkaarta. Näihin asioihin voit vaikuttaa myös säätämällä kannettavien laitteiden virransäästöominaisuuksia ja sammuttamalla palveluita, joita et koko ajan tarvitse (esim. Bluetooth, GPS, Wi-Fi).

Tee digisiivous

1. Siivoa kiintolevysi:

2. Siivoa sähköpostisi:

  • Poista turhat viestit ja paljon tilaa vievät liitetiedostot. Siivoa myös Lähetetyt-kansio. Muista lopuksi tyhjentää Poistetut-kansio.
  • Ota käyttöön Outlookin asetus Tyhjennä Poistetut-kansio, kun Outlook suljetaan ja hyödynnä toimintoa Automaattinen arkistointi.
  • Poistu tarpeettomilta sähköpostilistoilta, näin vähennät turhan postin määrää.

3. Siivoa selaimet:

  • Www-selaimet tallentavat laitteen välimuistiin ja kiintolevylle tilapäisiä tiedostoja, kuten evästeitä ja selaushistoriaa. Tyhjennä nettiselaimesta välimuisti, evästeet ja selaushistoria aika ajoin tai hyödynnä selaimen omia automaattiasetuksia. Selain- ja käyttöjärjestelmäkohtaisia ohjeita tätä varten löydät netistä.

4. Käy läpi puhelimesi:

  • Poista sovellukset, joita et käytä.
  • Kuvat vievät paljon tilaa niin puhelimesta kuin pilvipalvelustakin. Poista tarpeettomat ja epäonnistuneet otokset ja ota tavaksi poistaa ne heti kuvaamisen jälkeen.

5. Hyödynnä yliopiston etätyöpöytäpalvelut:

Yleistä informaatiota yliopiston tallentamiskäytännöistä

  • Tallenna työssäsi tai opiskelussa tarvitsemasi tiedostot ensisijaisesti M365-pilvipalveluun eli OneDriveen.
  • Tallenna erityisesti suojeltavat eli salaiset tiedostot omalle K-verkkolevylle, tai jos ryhmä käsittelee samoja tiedostoja, tallenna ne ryhmäkohtaiselle S-verkkolevylle.
  • Jos tallennat omia henkilökohtaisia tiedostoja työnantajan pilvipalveluun tai verkkolevylle, nimeä niitä varten oma kansio, esim. Yksityiset tai Private.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Kaikki ohjeet, Oulun yliopiston henkilöstölle, Oulun yliopiston opiskelijoille, saavutettava sisältö, UniOulu ja tageilla , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.