Skip to content

itc.oulu.fi:n saavutettavuusseloste


Avainsanat:

Tämä saavutettavuusseloste koskee Oulun korkeakoulujen ICT-palveluiden ylläpitämää IT-ohjesivustoa (ict.oulu.fi). Olemme arvioineet saavutettavuuden ICT-palveluissa. Saavutettavuusseloste on päivitetty 30.8.2024.

ict.oulu.fi täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain

Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse.

Sivusto toteutettiin kesällä 2021. Käyttöliittymän saavutettavuus on hyvällä tasolla, mutta vanhalta ohjesivustolta sellaisenaan siirretyissä ohjeissa on vielä saavutettavuusongelmia.

Vanhoja ohjeita ei ole tehty saavutettavuus mielessä: Sisältöjä korjataan sitä mukaa kun ohjeita päivitetään

Valtaosa vanhalta Oamkin IT-ohjesivustolta siirretyistä ohjeista on tehty ennen saavutettavuusvaatimuksia: Sen vuoksi nuo vanhemmat, tälle uudelle sivustolle sellaisenaan siirretyt ohjeet eivät täytä vaatimuksia. Ohjeita tekeville henkilöille on pidetty koulutus, jossa on kerrottu, miten ohjeet tehdään saavutettaviksi. Kaikki uudet ohjeet tehdään saavutettaviksi ja kun vanhoja ohjeita muuten päivitetään, ne korjataan samalla saavutettaviksi. Palvelussa käytetään saavutettava ohje -kategoriaa niille ohjeille, jotka niiden tekijä on tehnyt saavutettavaksi. Se tarkoittaa sitä, että päivitettyjen sivujen sisällöistä ei pitäisi enää löytyä saavutettavuusongelmia.

Kaikilla kuvilla ei ole asianmukaista vaihtoehtoista kuvausta

Vanhoissa ohjeissa on kuvia, joilla ei ole asianmukaista vaihtoehtoista kuvausta. Sivustolla käytetty webeditori tekee automaattisesti kuville tyhjän vaihtoehtoisen kuvauksen, jos sisällöntuottaja ei anna kuvalle vaihtoehtoista kuvausta. Tämä on ongelma silloin, jos kuvan sisältö ei ole esitetty ohjetekstissä. (WCAG 1.1.1: Ei-tekstuaalinen sisältö). Kaikissa uusissa ja hiljattain päivitetyissä ohjeissa vaihtoehtoisten kuvausten pitäisi olla kunnossa.

Ohjelmien ohjeteksteissä saatetaan viitata ohjelmien ominaisuuksiin niin, että asia selviää vain näkeville käyttäjille

Sivustolla on ohjeistuksia, joiden ymmärtäminen on kiinni siitä, että ohjetta lukeva näkee ohjeen kohdejärjestelmän ja siinä käytetyt kuvakkeet. Kun ruudunlukuohjelmaa käyttävä käyttäjä sitten käyttää kohdejärjestelmää, ohjeessa kuvaillut kuvakkeet eivät välttämättä selviä hänelle. Eli esimerkiksi, ohjeessa voi lukea että “klikkaa hammasratasikonia”, kun ruudunlukijan käyttäjälle sama toiminto onkin asetukset. (tämä on välillisesti vastoin vaatimusta WCAG 1.3.3: Aistinvaraiset ominaispiirteet)

Ohjeisiin on upotettu videoita, jotka eivät ole saavutettavia: pääosa on ns. mediavastineita ja loput ovat verrattavissa linkkeihin

Kaikkien 23.9.2020 tai sen jälkeen julkaisemiemme videoiden pitää olla saavutettavia. Olemme tämän ohjeisivun osalta linjanneet, että tarjoamme kaikki IT-ohjeet ensisijaisesti tekstinä. Sivustolla on lisäksi omia tekemiämme videoita, jotka tukevat ohjetekstiä tai ovat vaihtoehto ohjeen lukemiselle. (= Videomme ovat tekstimuotoisten ohjeiden mediavastineita, eli saavutettavuusvaatimukset eivät ulotu niihin.)

Lisäksi sivustollamme on tarjolla lisäresursseina joitakin sellaisia videoita, joiden sisältöjä emme tarjoa tekstimuotoisena ohjeena. Nuo videot eivät ole meidän tekemiämme, ja emme voi vaikuttaa niiden saavutettavuuteen. Noiden videoiden yhteydessä mainitaan selkeästi, että kyseessä on lisäresurssi niille, jotka haluavat asiasta lisätietoa. Käytännössä videot ovat linkkejä YouTubeen, mutta editori, jossa sivut tehdään, upottaa automaattisesti Youtube-videolinkit ohjesivulle niin, että video on katsottavissa ohjesivulla, eli niitä ei ole mahdollista tarjota perinteisenä linkkinä.


Anna meille saavutettavuuspalautetta

Anna meille palautetta it.oamk.fi:n saavutettavuudesta. Voit esimerkiksi pyytää tietyn verkkosivustolla olevan ohjeen korjaamista saavutettavaksi. Laita pyyntö meille sähköpostilla osoitteeseen ict@oulu.fi – Laitathan otsikoksi Saavutettavuuspalaute (ict.oulu.fi),  ja jos palautteesi koskee jotain tiettyä ohjetta, annathan myös suoran linkin sille ohjesivulle, josta on kyse.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille sähköpostitse osoitteeseen ict@oulu.fi. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla on yksityiskohtaiset ohjeet yhteydenottoja varten.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero: vaihde 0295 016 000


Olemme sitoutuneet saavutettavuuteen

Huomaa, että tämä seloste koskee vain ict.oulu.fi-osoitteessa olevia sivuja ja linkittämillämme sivustoilla pitäisi olla omat selosteensa, sikäli kun vaatimukset niitä koskevat.

Tavoitteenamme on aktiivisesti parantaa kaikkien tarjoamiemme verkkopalveluiden saavutettavuutta. Pyrimme tekemään omista verkkopalveluistamme helppokäyttöisiä ja teemme työtä sen eteen, että saavutettavuus tulee kiinteäksi ja luontevaksi osaksi verkkopalveluiden suunnittelua, toteutusta, hankintaa ja laadunvarmistusta.

Tarjoamme tällä ict.oulu.fi-sivustolla saavutettavuuteen liittyviä ohjeita verkkosisältöjen tuottajille. Lisäksi Oulun korkeakoulujen yhteisessä Moodlessa on tarjolla Verkkopalveluiden saavutettavuus -verkkokurssi, jonka saa suorittaa itsenäisesti silloin kun se itselle sopii. Kurssi on avoin sekä henkilöstölle että opiskelijoille (opintopisteitä siitä ei saa, mutta sen sijaan kurssin käyneella on hyvät perustiedot saavutettavuudesta!)

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa saavutettava sisältö ja tageilla . Lisää permalink suosikkeihisi.