Nettiyhteyden nopeudella ja vakaudella on väliä! Tämä koskee erityisesti verkkokokouksia, etenkin jos olet lähettäjän roolissa, eli jaat omaa videokuvaasi ja omaa näyttöäsi muille. Tottahan haluat, että sekä kuva että ääni olisivat laadultaan hyvät, eikä lähetys pätki. Nettiliittymissä on usein varattu pienempi osuus lähetystä, kuin vastaanottoa varten.
Testaa nettiyhteytesi nopeus
Voit testata nettiyhteytesi nopeuden osoitteessa esim. https://fast.com/# tai https://www.speedtest.net/. Fast.com-testi on itseasiassa Netflixin palvelu, joten siinä se oleellisin tieto on vastaanottonopeus. Testissä ensimmäinen lukema kertoo, kuinka nopea liittymäsi vastaanottonopeus on testausajankohtana. Klikkaa ”Show more info”, niin näet upload-kohdassa, millainen yhteytesi lähetysnopeus on. (Kuvassa on kehystettynä kohta, jossa lähetysnopeus näkyy.)
Speedtest.netin testissä, paina Go-nappia ja näet tuloksissa heti sekä vastaanotto-, että lähetysnopeuden.
Esimerkkitestit on tehty samaa liittymää käyttäen eri ajankohtina. Kyseessä on nopea, kiinteä kotinetti, jota käyttää kaksi ihmistä. Esimerkkiä paljon hitaampikin nettiliittymä riittää verkkokokouksiin.
Testin antamat lukemat vaihtelevat yleensäkin ajankohdasta riippuen, etenkin mobiililiittymissä, koska niiltä ei edellytetä vähimmäisnopeuksia, eli niissä liittymän ruuhka-ajat voivat vaikuttaa nopeuteen huomattavasti.
Verkkokokouksissa usein se kriittisen asia on lähettäjän nettiyhteyden lähetysnopeus
Ainakin Zoom-verkkokokouksissa vähimmäisvaatimus HD-tason lähetykseen on 2 Mbit/s. Eli testeissä pitäisi upload-kohdassa olla aina vähintään 2 Mbit/s. (Huom. Muissa verkkokokoustyökaluissa voi olla erilaisia vaatimuksia.) Jos yhteys on kokouksen aikana tuota hitaampi, voi ilmetä ongelmina äänen laadussa ja etenkin kuvan pätkimisenä ja/tai kuvan sumentumisena. Ja koska lukemat vaihtelevat jatkuvasti, olisi jo vähän huolestuttavaa, jos luku olisi testeissä usein lähellä vähimmäisvaatimusta.
Jos työskentelet kotoa käsin, huolehdi varalta, että esim. muut perheenjäsenet eivät esim. pelaa verkkopelejä luennon aikana, jos he käyttävät samaa verkkoyhteyttä kanssasi.
Oletko hankkimassa uutta nettiliittymää?
Kannattaa hankkia nettiliittymä, joka sopii käyttötarpeisiisi ja toimii tarvitulla nopeudella sillä, missä liittymää käytät. Tiesitkö muuten, että kiinteässä laajakaistassa taataan vähimmäisnopeus, toisin kuin mobiililiittymissä? Mobiililiittymien nopeudet voivat sijainnista ja käyttäjämääristä riippuen olla huomattavasti heikommat kuin operaattorin kauppaama teoreettinen nopeus. Kiinteässä laajakaistassa voi olla ongelmana käytössä oleva vanha kaapelointi: vanhemmassa talossa/huoneistossa tietoliikenne voi hoitua puhelinjohtoa pitkin, jolloin lähetysnopeus ei yleensä koskaan ole enempää kuin 2Mbit/s.
Vaikka kiinteä laajakaista onkin usein varmempi ja parempi vaihtoehto, niin useimmiten mobiililiittymätkin riittävät ihan hyvin verkkokokouksiin. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että mobiililiittymissä voi olla ongelmina ainakin
- mobiiliverkkoa kuormittavat massatapahtumat,
- mobiilisignaalia estävät/heikentävät rakenteet (esim. paksut kiviseinät) ja
- operaattorin heikko kuuluvuusalue.
Kun hankit liittymän, kysy operaattorilta mikä on liittymäsi nopeuden vaihteluväli ja arvioitu normaalinopeus. Liittymät ovat käytännössä ilmoitettua hitaampia ja tämä koskee aivan erityisesti mobiilinettiyhteyksiä, joissa nopeuden vaihteluväli on suurempaa. Jos otat liittymän, jossa on tiedonsiirtokiintiö, selvitä mitä tapahtuu, kun kiintiö täyttyy. Tarkista vielä operaattorin nettisivuilta, toimiiko verkko hyvin siellä, missä verkkoa tarvitset.
Ota liittymää hankkiessasi huomioon myös se, että kuinka moni muu käyttää liittymää yhtäaikaa: yhden henkilön talouteen ei tarvita samanlaista liittymää, kuin vaikka nelihenkisessä perheessä. Liittymää valitessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota sen lähetysnopeuteen, eli oman kuvasi ja näyttösi jakamisen vaatimaan nopeuteen. Yhden ihmisen käytössä olevassa nettiliittymässä lähetysnopeuden vaihteluvälin alempi lukema ei saisi olla alle 2 Mbit/s. (Huomaa, että tuo vaatimus täyttyy kirkkaasti esim. 4G-mobiililiittymissä, jotka ovat 4G-kuuluvuusalueella, mutta sen ulkopuolella puhelin käyttää 3G:tä ja siellä vaatimus ei täyty: eli jos esim. mökillä käytössäsi on 3G, se ei riitä verkkokokouksiin, joissa olet itse esittäjänä!)
Lisämateriaalia: Mitä voit tehdä, jos kodin mobiiliyhteytesi on hidas?
Jos nettisi toimii hitaasti, tai muuten vain haluat paneutua aiheeseen syvällisemmin, katso YouTubesta Teemu Korpelan tekemä video aiheesta ”Kodin mobiilinetin laadun ja nopeuden testaus, sekä verkkoyhteyden hienosäätö”. Kattava esitys kestää 1,5 h ja saat siitä asiantuntijan vinkit mm. siihen, miten löydät parhaan sijoituspaikan mobiilireitittimelle ja miten antennit kannattaa suunnata mobiilireittimen omien diagnostiikkatietojen perusteella. Mobiilireitittimen sijainnilla on merkittävä vaikutus yhteysnopeuteen. Suosittelemme videon katsomista etenkin sellaisille mobiiliyhteyden käyttäjille, joilla kodin mobiiliyhteys on jatkuvasti hidas.