Skip to content

VPN-ohje opiskelijoille (Oamk)


Avainsanat: , ,

VPN-yhteys (Virtual Private Network) tarkoittaa ratkaisua, jolla pääset käyttämään esim. kotoasi käsin sellaisia verkkopalveluita, jotka ovat tarjolla vain organisaation sisäverkossa. (=VPN:n avulla pääset turvallisesti sisäverkkoon turvattoman julkisen verkon yli). Esimerkiksi opiskelijan kotikoneella on VPN:n avulla mahdollista turvallisesti liittää opiskelijan verkkolevy käyttöön. VPN:ssä osapuolet todennetaan ja siirrettävä tieto salataan, eli estetään julkisessa verkossa välitettävän liikenteen sisällön paljastuminen kolmansille osapuolille.

Tarvitset puhelintasi, kun avaat VPN-yhteyden: monivaiheinen tunnistus eli MFA vaaditaan, kun avaat VPN-yhteyden. Varmennuksessa käytetään Authenticator-sovellusta ja samoja yhteystietoja, kuin MS 365 -kirjautumisessakin.

Käytä VPN-yhteyttä kun käytät sisäverkon palveluita

Omasta kotiverkosta käsin on turhaa pitää VPN-yhteyttä päällä silloin, kun ei käytä Oamkin sisäverkon palveluita.  Esim. Outlook, MS 365 -palvelut, Teams, Zoom, Oamkin web-sivut, Heimo yms. toimivat ilman VPN-yhteyttä. Sitten kun tarvitset jotakin Oamkin sisäverkon palvelua, ota VPN-yhteys vain siksi ajaksi, kun käytät sisäverkon palvelua. Ainoa tilanne, jossa VPN on hyvä olla aina käytössä, on kun olet reissussa ja käytät jotain tuntematonta vierasverkkoa, mikä saattaa vakoilla tai muokata verkkoliikennettä. Esimerkiksi PanOulua käyttäessäsi sinulla on syytä salata kaikki tietoliikenne. Kotimaiset 4G-verkot ovat turvallisia ja niissä et tarvitse VPN-yhteyttä liikenteen salaamisen vuoksi vaan ainoastaan, jos et muuten pääse palveluun.


Esimerkkejä palveluista, jotka ovat tarjolla vain Oamkin sisäverkossa:

  • Pulmu
  • Monet kirjaston tarjoamat e-aineistot (esim. artikkelitietokannat)
  • Files-palvelimella oma kotihakemisto/verkkolevyasema (yleensä se ”K-asema”) – Jos käytät vielä tätä vanhaa kotihakemistoa, niin suositus on, että siirryt pääasiassa OneDriven käyttäjäksi.

Saattaa olla, että listasta puuttuu jokin erikoisempi tapaus. Eli jos joku palvelu ei toimi odotetusti, testaa alkaako se toimia, kun otat käyttöön VPN-yhteyden.

Huomaa, että jotkut palvelut saattavat vaatia uudelleenkirjautumista, jos laitat välillä VPN-yhteyden päälle, koska palvelun näkökulmasta koneesi IP-osoite muuttuu. Esimerkiksi Moodle ja AC tekevät näin.


VPN-yhteyden luominen

ICT-palvelut suosittelevat Oamkin opiskelijoita käyttämään OpenVPN:ää tai FortiClientiä.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Oamk , Oamkin opiskelijoille, saavutettava sisältö ja tageilla , , . Lisää permalink suosikkeihisi.