Skip to content

Turvatulostus (Oamkin henkilökunnan ohje)


Avainsanat: , , , , ,

Turvatulostus tarkoittaa tulostusta, jossa voit tulostaa luottamuksellisia asioita (esim. opintosuoritusotteita) yhteiskäytössä olevalle tulostimelle ilman pelkoa siitä, että tuloste joutuisi vääriin käsiin, sillä tulostus aloitetaan vasta kun ensin tunnistaudut tulostimella ja olet siis itse vastaanottamassa tulosteen.

Voit tulostaa Oamkin Canon uniFLOW -turvatulostusjonoon työkoneeltasi miltä tahansa kampukselta, kun olet kk-verkossa. Voit noutaa tulosteesi miltä tahansa Oamkin tai Oulun yliopiston tiloissa olevalta monitoimilaitteelta (yhteiskäyttöiseltä tulostimelta). Linnanmaalla laitteita on kymmeniä ja niitä on myös muilla kampuksilla: Kontinkankaalla yli 10 kappaletta sekä Oulaisten kampuksella yksi. Turvatulostusjono on kaikkien oamkilaisten käytettävissä (opiskelijat ja henkilökunta). Jotkut laitteista ovat sijoituspaikastaan johtuen vain henkilökunnan käytössä. Pääosa laitteista on opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteisessä käytössä.


Turvatulostusohje

ICT-palvelut lisäävät turvatulostuksen automaattisesti hallinnoimilleen henkilökunnan verkossa oleville Windows-koneille. Turvatulostus näkyy työaseman kirjoitinluettelossa nimellä secureprint. Jos näin ei jostakin syystä ole, voit lisätä turvatulostusjonon koneellesi käsin. Vikasietoisuuden parantamiseksi käytössä on kaksi jonoa 17.5. asti. Voit valita kumman tahansa:

  • \\rps1.univ.yo.oulu.fi\secureprint_oamk (tämä on mainittu opiskelijoiden ohjeessa)
  • \\rps2.univ.yo.oulu.fi\secureprint_oamk (tämä on mainittu vain tässä henkilöstön ohjeessa)

20.5. jälkeen siirrymme käyttämään yhteisiä tulostusjonoja Oulun yliopiston kanssa. Ks. turvatulostus.

Jos tarvitset apua tulostimen lisäämisessä, ota yhteyttä Helpdeskiin.

Turvatulostus toimii siten, että ensin tulostat dokumentin turvatulostusjonoon ja kävelet sitten mille tahansa turvatulostuslaitteelle (=kopiokoneet). Tunnistaudu laitteella joko kirjautumalla sille Oamkin tunnuksellasi (muodossa ktunnus@kk) ja sen salasanalla, tai näyttämällä tulostinjärjestelmään liitettyä etäluettavaa korttia laitteessa olevalle lukijalle. Laite antaa tulosteet sinulle vasta sitten, kun olet ensin varmistanut henkilöllisyytesi.

Opiskelijoiden turvatulostusohje pätee henkilökunnallekin sillä erolla, että normaalioloissa henkilökunnan tulostusjonossa tulosteet säilyisivät (32 h) ja henkilökunnan tulostusta ei ole kytketty henkilökohtaiseen saldoon, vaan Oamkia laskutetaan henkilökunnan tulosteista erikseen. (Opiskelijoiden ohjeessa näkyvät hinnat tulevat henkilökunnan tapauksessa Oamkin maksettavaksi.) Nyt korona-aikaa kaikilla säilyy tulosteet turvatulostusjonossa peräti 10 vrk (240 h). Opiskelijoiden turvatulostusohjeessa neuvotaan mm. miten tulostat sähköpostin kautta ja minne olet yhteydessä, jos sinulla on tulostimiin liittyviä teknisiä ongelmia.


Pyri tulostamaan vähemmän: siten Oamkin tulostuskustannukset laskevat ja säästät samalla myös luontoa

  • Säädä näyttösi niin, että siltä on miellyttävä lukea, niin et koe tarvetta tulostaa lukumukavuuden takia. Jos näyttösi on kovin huono ja koet siltä lukemisen hankalaksi, ole yhteydessä IT-palveluihin.
  • Silloin kun tulostat, huomaathan, että voit halutessasi pienentää tulostuskokoa: jos näet lukea pienempää tekstiä, voit tulostaa tulostaa yhden sivun sijasta esim. aukeaman yhdelle A4:lle.
  • Kaksipuoliset tulosteet/kopiot säästävät paperia.
  • Tulosta ensisijaisesti mustavalkoisena . Tulosta värillisenä vain silloin, kun se on välttämätöntä.
  • Ammattikorkeakouluopiskelijat maksavat oppimateriaalinsa itse, eli älä tulosta opiskelumateriaaleja opetusryhmillesi, vaan anna heille tiedosto, jolloin he voivat itse päättää, että lukevatko aineistot mieluummin näytöltä kuin maksavat tulosteista. Jos teet materiaalin itse, kannattaa tehdä se niin, että se on miellyttävää lukea näytöltä.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Oamk , Oamkin henkilöstölle ja tageilla , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.