Skip to content

Copilot-tekoälychat opiskelijalle


Avainsanat: , , , ,

Selaimessa toimiva Microsoftin Copilot on generatiiviseen tekoälyyn perustuva chat-työkalu jokaisen Oulun korkeakoulujen henkilöstön jäsenen ja täysi-ikäisen opiskelijan käyttöön. Copilot-chat on keskustelupohjainen työkalu ja parhaimmillaan monipuolinen tuki erilaisissa opiskelun ja oppimisen tilanteissa. Copilot perustuu OpenAI:n GPT4 -kielimalliin sekä Dall-E 3 -kuvamalliin.

Palvelun käyttö

Palvelu toimii osoitteessa copilot.microsoft.com. Lisäksi Microsoft Edge selaimessa Copilot on sisäänrakennettu toiminnallisuus. Voit käyttää Copilot-chatia myös matkapuhelinsovelluksen avulla. Microsoftin Copilot -sovelluksen löydät Apple Storesta sekä Google Play Storesta.

Kirjaudu sisään opiskelijatunnuksellasi

Kun kirjaudut sisään opiskelijatunnuksellasi, saat käyttöösi Enterprise data protection -version (nimi muuttunut syyskuussa 2024, vanha nimi on Commercial data protection) ja varmistat paremman tietosuojan. Kun olet kirjautunut korkeakoulun tunnuksella:

  • Microsoft ei tallenna keskustelujen sisältöä
  • Microsoft ei käytä keskustelujen sisältöä tekoälymallien kouluttamiseen
  • Palveluun syötettyjä tietoja ei tallenneta mihinkään, eikä käyttäjää lukuunottamatta kukaan muu pääse näkemään käytyjä keskusteluja.

Voit lukea lisää työkalun tietoturvasta Microsoftin omilta sivuilta ja tutustua palvelun käyttöehtoihin:

Käytettävät tunnukset ovat muotoa:

Oulun yliopisto: tunnus@student.oulu.fi
Oulun ammattikorkeakoulu: Oulun ammattikorkeakoulu: käytä samaa tunnusta, millä kirjaudut kaikkiin M365-palveluihin, eli joko tunnus@students.oamk.fi tai tunnus@student.oulu.fi

Kun olet kirjautunut sisään, varmista, että näet selainikkunan oikeassa ylänurkassa käyttäjätunnuksesi sekä vihreän Protected-merkin. Mikäli Protected-merkki puuttuu, käytät palvelun julkista versiota, jonka tietoturva ja tietosuoja ovat merkittävästi korkeakoulun tarjoamaa Enterprise data protection -versiota heikompia. Huomaa, että vihreän Protected -merkin selite ”Kaupallisen tiedon suojaus” / ”Commercial data protection” muuttuu muotoon ”Enterprise data protection” todennäköisesti syyskuun 2024 aikana.

Ohjaa Copilotia promteilla

Copilotia ohjataan promptaamalla eli syötekenttään kirjoitetuilla kehotteilla: ohjeilla ja kysymyksillä, jotka ohjaavat tekoälyä tuottamaan vastauksia tai sisältöä.

Hyvä prompti on selkeä ja sillä on tavoite tai se on suora kysymys. Se on tiivis ja informatiivinen ja tarjoaa riittävästi taustatietoa tai konkreettisia ohjeita. Saatuasi vastauksen, esitä tarvittaessa tarkentavia jatkokysymyksiä. Copilot on parhaimmillaan erinomainen keskustelukumppani. Vinkki: voit myös pyytää Copilotia listaamaan lähteet, joista vastaus on haettu.

Tärkeää!

  • Älä esitä tekoälyn tuotosta omanasi. On tärkeää, että opit käyttämään tekoälyä vastuullisesti, eettisesti ja turvallisesti huolehtien tekijänoikeuksista.
  • Suhtaudu kriittisesti tekoälyn vastauksiin. Tekoälyn vastaukset voivat sisältää virheitä ja jopa täysin väärää tietoa.
  • Kunnioita toisen tekemää: älä syötä tekoälylle toisen henkilön tuottamaa sisältöä.
  • Hyvä yleissääntö on: älä syötä tekoälylle mitään sellaista, mikä ei voisi olla julkista. Älä koskaan syötä palveluun:
    • omia tai toisten henkilötietoja tai muuta arkaluonteista tietoa (esim. nimi, yhteystiedot, syntymäaika terveystiedot)
    • mitään luottamuksellista tai salassa pidettävää aineistoa

Sekä Oulun yliopistolla että Oulun ammattikorkeakoululla on linjauksia tekoälyn käytöstä opetuksessa ja oppimisen tukena. Noudata aina tekoälyä hyödyntäessäsi opettajan opintojaksolla antamia ohjeita tekoälyn käytöstä sekä korkeakoulusi linjauksia tekoälyn käytöstä.

Copilotin käyttötapoja

Copilot voi olla erinomainen ja monipuolinen tukiäly opiskelussa. Muista kuitenkin: kun hyödynnät tekoälyä oppimistehtävien tekemisessä, on siitä hyvä kertoa. Kertominen on hyvän tavan mukaista, eettisesti korrektia ja osoittaa myös tekoälyn käyttäjältä kypsyyttä.

Tässä muutamia esimerkkejä Copilot-chatin käytöstä opiskelun tukena. Esimerkkien listaamisessa on hyödynnetty Copilotia ja muotoiltu eri vastausten pohjalta lista muutamista mahdollisuuksista. Käytetyt promptit 23.8.2024: 1) Millaisiin tarkoituksiin korkeakouluopiskelija voi hyödyntää Copilotia?, 2) Millaisissa tilanteissa opiskelija voi hyödyntää Copilotia keskustelukumppanina?, 3) Miten Copilotia voi hyödyntää oman oppimisen arvioinnissa?.

  1. Tekstin muokkaaminen ja tehtävien arviointi: Voit pyytää Copilotia tarkistamaan tekstisi kieliopin ja oikeinkirjoituksen. Se voi korjata virheet ja ehdottaa parannuksia. Voit pyytää Copilotilta palautetta esim. essee-tehtäväsi rakenteesta ja selkeydestä. Se voi antaa palautetta siitä, miten voit parantaa tekstin loogisuutta ja luettavuutta. Voit pyytää Copilotia myös arvioimaan, kuinka hyvin tekstisi vastaa annettuun tehtävänantoon tai kysymykseen. Se voi antaa vinkkejä siitä, mitä kohtia voisi kehittää tai syventää. Copilot voi ehdottaa tyylillisiä parannuksia, kuten sanavalintojen hienosäätöä ja lauserakenteiden monipuolistamista. Copilot voi antaa erilaisia ehdotuksia parannuksista ja auttaa sinua ymmärtämään, missä voit kehittyä –> Copilotin tarjoaman palautteen pohjalta voit muokata tehtävääsi entistä paremmaksi.
  2. Tutkimus ja tiedonhaku: Copilot voi auttaa löytämään tietoa eri aiheista, tarjota tiivistelmiä ja ehdottaa erilaisia lähteitä. Copilot voi auttaa ymmärtämään monimutkaisia käsitteitä erilaisten esimerkkien avulla. Muista aina lähdekriittisyys, tekoälyn tuottamien vastausten ja niiden oikeellisuuden suhteen kannattaa olla erityisen kriittinen.
  3. Koodaus ja ohjelmointi: Copilot voi auttaa ohjelmointitehtävissä, tarjota koodiesimerkkejä ja auttaa virheiden korjaamisessa.
  4. Kielten oppiminen: Copilot voi auttaa kääntämään tekstejä, selittämään kielioppisääntöjä ja tarjoamaan harjoitustehtäviä.
  5. Ideointi: Copilot voi tarjota ideoita ja uusia näkökulmia erilaisiin tehtäviin. Voit myös pyytää Copilotia arvioimaan esittämiäsi ideoita ja argumentteja. Se voi antaa palautetta niiden vahvuuksista ja heikkouksista sekä ehdottaa uusia näkökulmia.
  6. Motivaatio ja ajanhallinta: Copilotin kanssa voit keskustella realististen oppimistavoitteiden ja aikataulujen asettamisesta sekä saada vinkkejä tehokkaaseen opiskeluun ja ajanhallintaan.
  7. Kuvien tuottaminen: Copilot voi tuottaa erilaisia kuvia, muun muassa kuvituskuvia tehtäviisi.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Oamkin opiskelijoille, Oulun yliopiston opiskelijoille ja tageilla , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.