Skip to content

Videoiden elinkaari YuJassa


Avainsanat: ,

YuJaan ladattava media

 • Oulun yliopiston ja Oamkin käyttäjätunnuksen käyttöehtojen mukaisesti, saat käyttää korkeakoulusi sinun käyttöösi tarjoamia palveluita työhösi ja opintoihisi liittyen: Tämä tarkoittaa, että saat ladata YuJaan vain työhön ja opiskeluun liittyviä aineistoja.
 • Sinulla pitää olla tekijänoikeus tai käyttöoikeus lataamaasi aineistoon.
 • Materiaali ei saa sisältää arkaluontoisia henkilötietoja.
 • YuJa on ensisijaisesti videoiden jakeluun tarkoitettu palvelu, joten sinne lataamasi videot käsitellään ja niitä pakataan jakelun optimoimiseksi. Siispä jos sinulla on sellaista korkealaatuista raakavideota, jota haluat säilyttää myöhempää käyttöä varten, sinun kannattaa ensisijaisesti tallentaa se esim. ulkoiselle kovalevylle, jossa videon laatu säilyy.
 • Voit säilyttää YuJassa käytössä olevia mediatiedostojasi, mutta YuJa ei ole arkisto.

YuJaan ladatun videon säilyminen

Videosi säilyy YuJassa katsottavissa niin kauan, kun

 1. et itse poista videota (roskakorin kautta) YuJasta JA
 2. videotasi katsellaan vähintään kerran kolmessa vuodessa. (Videon katselija voit olla sinä itse, tai kuka tahansa, jolla on videon katseluoikeudet; katseluoikeuksista päätät sinä itse.)

Jos nämä ehdot eivät täyty, videon katselu ei ole enää mahdollista. Lue lisää alta:

1. Videon poistuminen roskakoriin siirtämällä

Kaikki ne videot, joilla ei ole enää käyttöä, kannattaa poistaa Yujasta. Videon omistajana voit siirtää omia videoitasi roskakoriin.

Videot poistuvat roskakorista vasta, kun

 • tyhjennät roskakorin, tai
 • video on ollut roskakorissa 30 vrk.

2. Videon poistuminen, kun kukaan ei katso videota kolmeen vuoteen

Jos kukaan, mukaan lukien sinä itse, ei katso YuJassa olevaa videota kolmeen vuoteen, video siirtyy YuJassa automaattisesti ns. poistoluokkaan. Poistoluokka on YuJan pääkäyttäjän hallinnassa.

Videoiden käyttö sen jälkeen, kun tili poistuu

Kun kirjaudut YuJaan Oulun yliopiston tai Oamkin tunnuksella ensimmäistä kertaa, sinulle syntyy YuJa-tili. Yuja-tilisi käyttöoikeus poistuu, kun käyttäjätunnuksesi Oulun yliopistossa tai Oamkissa poistuu työ- tai opiskelusuhteesi päättyessä. YuJaan lataamasi videot ovat sen sijaan katsottavissa niin kauan, kun niitä katsotaan vähintään kerran kolmessa vuodessa. Videot, joiden omistajan tili on lakannut toimimasta, ovat siirtyneet YuJan pääkäyttäjän hallinnoimaan poistoluokkaan. Videon tekijänoikeudet luonnollisesti säilyvät ennallaan. Pääkäyttäjä ei muuta videon jakelua (katseluoikeuksia), vaan ne säilyvät sellaisina, millaisiksi olet ne itse asettanut.

 • Jos käyttöoikeutesi lakkaa, tilisi jää vielä joksikin aikaa YuJaan, mutta et pääse siihen enää käsiksi, koska Oulun yliopiston tai Oamkin käyttäjätilin käyttöoikeus on päättynyt.
 • Et pääse kirjautumaan YuJaan tunnuksella, joka ei ole voimassa. Eli käytännössä on niin, että jos tililläsi on videoita siinä vaiheessa, kun käyttöoikeutesi lakkaa, videot pysyvät katsottavissa niin kauan, että em. ehdoista täyttyy jompikumpi. Et pääse enää itse hallinnoimaan niitä.
 • Katso myös kohta ”Kun video pitää säilyttää, vaikka sen omistajan käyttöoikeus YuJaan lakkaa”

Videon poisto YuJasta lopullisesti

Videosi poistuu YuJasta lopullisesti, kun

 • videosi on poistoluokassa, eikä sitä ei katsella kolmeen vuoteen. Ylläpito poistaa yli kolme vuotta katselematta olleita videoita kerran vuodessa.
 • videosi on roskakorissa ja tyhjennät roskakorin,
 • Videosi on ollut roskakorissa 30 vrk, jonka jälkeen video poistuu roskakorista automaattisesti.
 • Roskakori on henkilökohtainen ja se tyhjenee myös, jos käyttäjätilisi poistetaan.

Kun video pitää säilyttää, vaikka sen omistajan käyttöoikeus YuJaan lakkaa:

Kun käyttäjän tili poistetaan YuJasta, tai ylipiston tai Oamkin tunnus lakkaa toimimasta, käyttäjän omistamat videot siirtyvät automaattisesti poistoluokkaan, ellei käyttäjä ole jakanut videonsa hallintaoikeuksia muille käyttäjille. Jos videon omistaja on jakanut videon hallintaoikeudet jollekin toiselle (tai useammallekin käyttäjälle), video säilyy YuJassa niiden käyttäjien hallinnassa, joille videon omistaja on jakanut videon hallintaoikeudet (ja joiden tilit ovat vielä voimassa).

Jos videon käyttötarve jatkuu pitkään, sen hallintaoikeudet kannattaa jakaa useammalle käyttäjälle, jolloin video ei päädy poistoluokkaan, vaikka videon YuJaan lisänneen henkilön YuJa-tili lakkaisi.

Videon palauttaminen poistoluokasta

Admin voi erillisestä pyynnöstä palauttaa poistoluokkaan päätyneen videon joko videon alkuperäiselle omistajalle, tai toisen käyttäjän omistukseen. Videon palauttaminen toisen käyttäjän haltuun on mahdollista tehdä vain, jos videon tekijän- ja käyttöoikeudet (esim. CC) tai muu videon omistajan erikseen tekemä sopimus sen sallii: Pyytäjän on tässä tapauksessa pystyttävä osoittamaan, että hänellä on oikeus pyytää poistoluokkaan päätyneen videon omistusoikeuden siirto.

 

 

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, Oulun yliopiston henkilöstölle, Oulun yliopiston opiskelijoille, saavutettava sisältö, UniOulu ja tageilla , . Lisää permalink suosikkeihisi.