Skip to content

Microsoft Office 365: Stream-videopalvelu


Avainsanat: ,

MS Office 365 -pilvipalveluun sisältyy useita työkaluja eri tarpeisiin. Microsoftin pilvessä toimiva Stream-videopalvelu soveltuu hyvin organisaation sisäisten videoiden jakoon ja säilytykseen. Toistaiseksi Streamissa käytettävissä olevat käyttöoikeudet eivät salli videoiden jakoa oman organisaation ulkopuolelle. Voit ladata videoita palveluun ja halutessasi voit jakaa niitä muille oman organisaatiosi jäsenille. Voit siis pitää videot yksityisinä, jakaa ne tietyille henkilöille omassa organisaatiossasi tai julkaista ne koko organisaatiolle. Huomaa, että näet Streamissa myös kaikki Teamsissa tekemäsi videotallenteet.

Kun jaat videoitasi muille, vaikka sitten vain organisaation sisällä,

Katso Microsoftin Stream-esittelyvideo


Näin lataat videon Streamiin:

 1. Avaa Stream (löydät sen myös MS Office 365:n sovellusvalikosta  (ns. “vohveli”)
 2. Valitse Luo, Lataa video palvelimeen / Create, Upload video (Ks. Sallitut videotiedostotyypit MS:n sivuilta)
 3. Tiedot-/Details-kohdassa määrittelet videon perustiedot:
  1. Anna videolle kuvaava nimi.
  2. Voit käyttää kuvauskentässä #avainsanoja  (aihetunnisteet, hashtagit)
  3. Määrittele videon pääkieli
 4. Oikeudet-/Permissions-kohdassa määrittelet, ketkä näkevät videosi:
  • Oletuksena vain sinä itse näet videon. Jos jaat videon muille, muista tietosuoja. Esim. jos laitat ruksin Salli kaikkien yrityksessäsi katsoa tämä video / Allow everyone in your company to view this video -kohtaan, kaikki oman organisaatiosi jäsenet näkevät videosi. Tuo kannattaa sallia vain, jos sinulla on erikseen lupa videolla esiintyviltä sen laajempaan jakeluun. Huomaa. että voit määritellä käyttöoikeudet uudestaan myöhemminkin. (Ks. ohje siihen tämän sivun lopusta.)
 5. Asetukset-/Options-kohdassa säädät muut asetukset:
  • Ihmiset-/People-asetus sallii tai estää videolla olevien henkilöiden aikajanat, jotka helpottavat pitkässä videossa tietyn henkilön esiintymisajankohtien löytymistä.
  • Kommentit-/Comments-asetuksella voi sallia tai estää videon kommentoinnin Streamissa.
  • Tekstitys-/Captions-kohdassa on mahdollista luoda automaattinen tekstitys videolle Streamin tukemilla kielillä. Suomi ei ole vielä tuettu kieli. Lisäksi videolle on mahdollista tuoda erillinen, muualla tehty tekstitystiedosto. (Henkilöstö voi tehdä tekstitystiedoston esim. Screencast-o-Maticissa.)
  • Alemmassa tekstitys-/Subtitles-kohdassa on mahdollista lisätä videolle tekstitystiedosto jollakin toisella kielellä.
 6. Paina lopuksi Julkaise-/Publish-painiketta. (Jaa-/Share-painikkeella saisit haettua videon jakolinkin tai upotuskoodin: ne toimivat vain jo määrittelemiesi käyttöoikeuksien mukaan, eikä jako onnistu oman organisaation ulkopuolelle.)

Näin jaat Streamiin jo lataamasi videon muille:

 1. Listaa videosi Streamissa (Oma sisältö, videot / My content, Videos)
  (Halutessasi voit katsoa videon klikkaamalla sen kuvaketta tai nimeä.)
 2. Valitse Päivitä videon tiedot / Update video details -toiminto (kynä-ikoni), pääset muuttamaan videon asetuksia, eli löydät näkymästä samat asiat kuin videon latauksessakin:
  • Tiedot-/Details-kohdassa voit muokata videon perustietoja, Oikeudet-/Permission-kohdassa videon käyttöoikeuksia (katselu/muokkaus) ja Asetukset-/Options-kohdassa säätää muita asetuksia.
  • Jos haluat jakaa videosi kaikille, laita rasti Salli kaikkien yrityksessäsi katsoa tämä video / Allow everyone in your company to view this video -kohtaan (muista tietosuoja!)
   • Jos haluat jakaa useita videoita tietylle opiskelijaryhmälle, voit itse luoda heille yksityisen ryhmän Streamissa, tehdä ryhmälle oman kanavan ja jakaa videot sen kautta vain ryhmään kuuluvien katsottavaksi. Huomaa, että kaikilla ryhmän jäsenillä pitää olla voimassa oleva käyttäjätunnus.

    Huom. Ryhmiä voi luoda paitsi Streamissa, myös muissa MS 365 palveluissa ja ne ovat käytettävissä niissä kaikissa: Siinä voi kuitenkin mennä parikin tuntia, että ne näkyvät muualla 365:ssa. Jos poistat ryhmän Streamissa, se poistaa paitsi ryhmän oikeudet Streamista, myös ryhmän mahdolliset tiedot ja datan Teamsissa, SharePointissa yms., eli se mm. poistaa kaikki ryhmän mahdolliset tiedostot Teamsissa.

   • Luo yksityinen ryhmä (private group) Streamissa. Ks. Create a group in Microsoft Stream (MS:n ohje).
   • Kun olet tehnyt yksityisen ryhmän, voit luoda ryhmälle oman kanavan (group channel). Ks. Create Channels in Microsoft Stream (MS:n ohje).
   • Jaa videosi ryhmälle ryhmän kanavan kautta. Ks. Add videos to Microsoft Stream channels and groups (MS:n ohje).
   • Määrittele videoillesi katselu- ja kommentointioikeudet. Ks. Permissions and privacy in Microsoft Stream (MS:n ohje).
   • Näet omat kanavasi, kun avaat Streamin, valitset My Content ja Channels. (Jos olet kirjautunut MS 365:een, myös suora linkki toimii: https://web.microsoftstream.com/studio/channels)
  • Jos haluat jakaa videosi tietyille henkilöille, valitse Jaa seuraavien kanssa / Share with -kohdassa ensin alasvetovalikoon Ihmiset-/People-vaihtoehto, jonka jälkeen voi hakea yksittäisiä käyttäjiä nimellä (löydät käyttäjähakemistostsa sekä opiskelijat että henkilökunnan; löydät myös luokkalistat samasta hausta).
  • Paina lopuksi Käytä-/Apply-painiketta (huom. se on valintojen yläpuolella!)
  • Tarvittaessa voit poistaa yksittäisen henkilön oikeudet, kun klikkaat nimen vieressä (vasemmalla puolella) olevaa ruksia.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, saavutettava sisältö ja tageilla , . Lisää permalink suosikkeihisi.