public_html-hakemiston käyttö liitetiedostojen asemasta
Mikä ihmeen public_html?
1. hakemiston luominen
2. tiedostojen siirto
3. public_html-hakemisto internetissä
4. tiedostojen tallentaminen Netscapessa
5. index.html on hakemiston etusivu, joka piilottaa hakemistolistauksen netissä
6. tiedostojen suojaaminen salasanan avulla
Mikä ihmeen public_html?
Public_html-hakemisto on Unix-palvelimella omassa kotihakemistossa sijaitseva hakemisto, joka on tarkoitettu ensisijaisesti omien www-sivujen julkaisemiseen. Sen takia se soveltuu hyvin myös omien (liite)tiedostojen levittämiseen, koska muiden on helppo käydä hakemassa tarvitsemansa tiedostot webbiselaimen avulla.
Tämän ohjeen tarkoituksena on vähentää sähköpostien liitetiedostojen määrää, koska ylisuurista liitetiedostoista on ollut melko paljon ongelmia. Puhumattakaan siitä, että se kuormittaa verkkoa melko tavalla sekä kasvattaa henkilöiden INBOXit turhan suuriksi, jolloin postiohjelman käyttö hidastuu häiritsevästi (tai loppuu kokonaan).
1. Hakemiston luominen
Windowsin puolella tiedostonhallinnassa (Windows Explorer) valitaan File -> New -> Folder ja annetaan uuden hakemiston nimeksi public_html. Saman voi tehdä pääteyhteyden kautta omassa Unix-kotihakemistossa antamalla komento
mkdir public_html
Hakemiston olemassaolon voi tarkistaa komennolla ’ls -l’ tai pelkkä ls. Jos haluat selville koko polun, kirjoita komennoksi pwd.
2. Tiedostojen siirto
Tiedostot voi siirtää kyseiseen hakemistoon perinteisesti Windowsin tiedostonhallinnalla edellyttäen, että Unix-palvelimessa oleva oma kotihakemisto on linkitetty resurssienhallintaan. Koulun verkon ulkopuolella ollessasi voit käyttää esim. SFTP:tä tai SCP:tä tiedostojensiirrossa.
3. Public_html-hakemisto Internetissä
Selainta käytettäessä jokaisen oma public_html-hakemisto näkyy verkossa omalla osoitteella. Osoite on opiskelijoilla muotoa
http://www.students.oamk.fi/~tunnus/
ja henkilöstöllä
http://www.oamk.fi/~tunnus/
Opiskelijoilla tunnus on jokaisen oma students-käyttäjätunnus (eli se 8 merkkiä pitkä käyttäjätunnus).
Public_html-hakemiston alle voi tehdä tarvittaessa alihakemistoja. Esimerkiksi jos käyttäjä, jonka tunnus on ktunnus, tekee alihakemiston nimeltä ’harjoitustyot’, niin se näkyy silloin osoitteessa
http://www.students.oamk.fi/~ktunnus/harjoitustyot/
(Huomaa, että hakemistojen ja tiedostojen nimissä ei kannata käyttää kirjaimia å, ä ja ö, vaan niiden tilalta kannattaa käyttää kirjaimia a ja o)
4. Tiedostojen tallentaminen selaimessa
Normaalisti tiedoston voi kopioida klikkaamalla siihen osoittavaa linkkiä hiirellä.
Kaikissa tapauksissa tämä ei kuitenkaan toimi, jolloin linkkiä pitääkin klikata hiiren kakkospainikkeella. Silloin avautuu pieni valikko, josta valitaan ’Save Link As…’. Tällöin tiedosto tallentuu sellaisenaan ja varmasti oikein.
5. Index.html-tiedosto on hakemiston etusivu, joka piilottaa hakemistolistauksen netissä
Kun kirjoitat selaimen osoiteriville esim. oman kotisivusi osoitteen (www.students.oamk.fi/~tunnus), selain hakee automaattisesti public_html-hakemistostasi index.html-tiedostoa ja löytäessään lataa sen. http://www.students.oamk.fi/~tunnus/ on siis sama asia kuin http://www.students.oamk.fi/~tunnus/index.html
Index.html-tiedosto on sen hakemiston etusivu, jossa index.html-tiedosto sijaitsee. Jos kyseistä tiedostoa ei löydy, näyttää selain koko public_html:n sisällön alihakemistoineen kaikille ihmisille ympäri maailmaa (mikäli public_html-hakemistolle on annettu lukuoikeus koko maailmalle). Jos laitat hakemistoosi index.html-sivun, on selaajan tiedettävä tarkka osoite muihin hakemistossa oleviin tiedostoihin päästäkseen niihin käsiksi.
Et välttämättä tarvitse index-tiedostoa estääksesi hakemistolistauksen webissä: Voit myös säätää hakemistosi oikeudet siten, että hakemiston saa vain avata, mutta sen sisältöä ei saa listata. Tällöin lukijalla ei saa olla lukuoikeutta hakemistoosi (= hakemiston listaus), vaan pelkkä suoritusoikeus (=hakemiston avaaminen).
Jos hakemiston listaus on estetty oikeuksilla tai piilotettu index-tiedoston avulla, on tiedoston tarkka osoite lähetettävä asianosaisille esim. sähköpostissa tai linkki on välitettävä lukijalle muulla tavalla.
⇒ Tutustu tarkemmin käyttöoikeuksien määrittelyyn Unixissa.
index.html-tiedoston luominen
Tiedoston voi tehdä millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla, esim. Windowsissa Notepadilla tai Wordpadilla, kunhan muistaa tallentaa sen tekstimuodossa. Tässä on malli yksinkertaisesta www-sivusta, jonka voivat tehdä ne, jotka eivät ehdi perehtyä asiaan tarkemmin:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"> <meta name="author" content="Oma nimi"> <meta name="robots" content="index, nofollow"> <title>otsikko</title> </head> <body> <h1>Oma Nimi</h1> <p>Katuosoite (työ) <br /> Postinumero ja -toimipaikka <br /> Puhelinnumero <br /> </body> </html>
Kopioi ylläoleva tekstinkäsittelyohjelmaasi ja muuta tiedot kohtiin Otsikko, Oma Nimi, osoite ja puhelinnumero (kohdat näkyvät punaisella, jos selaimesi tukee style sheettejä ja style sheetit on asetettu päälle). Tallenna tiedosto tekstimuodossa nimelle index.html public_html-hakemistoosi.
(Katso miltä esimerkin mukainen sivu näyttää)
Huomaa, että voit myös laittaa omat index.html-sivunsa kuhunkin public_html-hakemiston alihakemistoon. Index-tiedosto siis tallennetaan aina kunkin alihakemiston juureen, ja tiedosto toimii etusivuna aina sille hakemistolle, jossa se sijaitsee. Huomaa, että jos laitat esim. public_html/poytakirjat/ -hakemistoon useita pöytäkirjoja, ne eivät näy selaimessa jos hakemistossa on index-tiedosto, vaikka hakemistolle olisikin määritelty listausoikeus (=lukuoikeus) koko maailmalle. Noihin pöytäkirjoihin pääsisi tuolloin käsiksi vain suoralla linkillä ko. tiedostoihin. Sen sijaan jos haluat, että hakemistosi sisältö näkyy koko maailmalle, älä laita hakemistoon index-tiedostoa ja muista myös laittaa käyttöoikeuksiin kansiolle suoritus- ja lukuoikeus koko maailmalle.
6. tiedostojen suojaaminen salasanan avulla
Kts. .htaccess-ohje
Lisätietoja voit kysyä IT-palveluista.