Skip to content

Vältä dataroamingin käyttöä välttääksesi isot puhelinlaskut


Avainsanat:

Suurimmalla osalla oamkilaisista on työpuhelinliittymässään dataroaming-esto, eli datan käytön esto ulkomaisissa mobiiliverkoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että ollessasi ulkomailla et voi lukea sähköpostejasi tai selata nettiä älypuhelimellasi, jos se ei ole kiinni esimerkiksi eduroam-wifissä. Et siis voi käyttää älypuhelimessasi datasiirtoja vieraassa mobiiliverkossa, vaikka dataroaming-asetus olisi työpuhelimessasi päällä, jos dataroaming ei ole sallittu liittymäsi asetuksissa.

Huomaathan, että mahdollisessa omassa henkilökohtaisessa liittymässäsi dataroamingin käyttö saattaa hyvinkin olla mahdollista, joskaan ei suositeltavaa, ellet varaudu maksamaan isoja puhelinlaskuja: Puhelimissa on dataroaming-asetus on tyypillisesti oletuksena pois päältä, mutta eipä haittaisi, vaikka ennen ulkomaanmatkaasi tarkistaisit, että asetus on varmasti pois päältä, ellet halua yllättyä puhelinlaskustasi. Ulkomaisten operaattorien vierailijoille asettamat datasiirtomaksut EU:n ulkopuolella voivat olla käsittämättömän suuria. Voit joutua maksamaan yhdestä megatavusta jopa reilusti yli kymmenen euroa, eli esimerkiksi yhden neljän minuutin mittaisen Youtube-videon katsominen kännykällä saattaisi maksaa useista kympeistä useisiin satasiin (neliminuuttinen video voi hyvin olla kooltaan 6 Mt – 70 Mt mm. videon laadusta ja käytetystä yhteysnopeudesta riippuen.) Sama neljä megaa kuluisi helposti myös kymmenen minuutin facebookkailussa. Lataamalla 15 sekunnin mittaisen kännykkävideon nettiin käyttäisit jo n. 8 Mt.  Puolen tunnin uutislähetyksen katsominen mobiilisti Ylen Areena-sovelluksessa veisi jo n. 300 Mt, eli se voisi pahimmillaan maksaa jopa kolmisen tonnia. Lisäksi puhelimessasi olevat sovellukset voivat kuluttaa dataa taustalla, vaikka et edes käyttäisi puhelintasi mihinkään. Saattaisit käyttää vaikka 10 Mt päivässä huomaamatta sitä muualla kuin vasta laskullasi.

EU:n alueella dataroaming- eli verkkovierailumaksuille on määritetty hintakatto, eli EU:n alueella matkustaessasi datan hinta on aina kohtuullista: puheluille, tekstiviesteille ja mobiilidatapalveluille on asetettu enimmäishinta. Verkkovierailumaksut poistuvat kokonaan EU:n alueella 15. kesäkuuta 2017. EU:n ulkopuolella taas ongelmalle ei näy ratkaisua.

Kuinka siis varmistat, että laitteesi ei käytä mobiilidataa ulkomailla?

– Oamkin työpuhelimen osalta ongelmaa ei ole. (Ellet sitten kuulu siihen harvojen joukkoon, joilla dataroaming on sallittu. Jos dataroaming on sallittu liittymässäsi, saat tietenkin sitä käyttää, mutta sitä kannattaa käyttää harkitusti, ettet aiheuta turhanpäiten suuria laskuja Oamkille.)

– henkilökohtaisessa liittymässäsi voit halutessasi varmistaa operaattoriltasi, että olisiko liittymääsi mahdollista laittaa dataroaming-esto. Tämä tarkoittaisi tietenkin samalla sitä, että et missään tapauksessa pääsisi edes halutessasi ulkomailla käyttämään mobiilidataa.

– Jos haluat edelleen säilyttää mahdollisuuden käyttää mobiilidataa myös ulkomailla, niin huolehdithan, että dataroaming-esto on päällä puhelimessasi silloin kun et sitä erityisesti tarvitse.


Löydät puhelinkohtaisia dataroaming-asetusohjeita täältä:

jos puhelintasi ei löydy listasta, niin kaava on seuraava:
1. Avaa puhelimesi asetukset
2. Avaa mobiiliverkkoihin liittyvä asetussivu
3. Tarkista, että dataroaming-asetus on pois päältä (tai päällä, jos todella haluat käyttää mobiilidataa, ja operaattori on sen liittymällesi sallinut).


Dataroaming-asetukset, Android, Samsung:

1. Avaa Asetukset/Settings.

2. Valitse Mobiiliverkot / Mobile networks:

DataRoam-android01en

3. Tarkista, että Dataverkkovierailu / Data roaming ei ole päällä (tai jos haluat käyttää mobiilidataa, laita se päälle tästä) :

DataRoam-android-02en


Dataroaming-asetukset, Android, Sony Xperia:

1. Avaa Asetukset/Settings.

2. Valitse More:

DataRoam-Sony01en

3. Valitse Mobile networks:

DataRoam-Sony02en

4. Tarkista, että Data Roaming ei ole päällä (tai jos haluat käyttää mobiilidataa, laita se päälle tästä):

DataRoam-Sony03en


Dataroaming-asetukset, iPhone:

1. Avaa Asetukset/Settings.
02fig11

2. Valitse Mobiiverkko/Mobile Data/Cellular:

DataRoam-iPhone01en

3. Tarkista, että Data Roaming ei ole päällä (tai jos haluat käyttää mobiilidataa, laita se päälle tästä):

DataRoam-iPhone02en


Dataroaming-asetukset, Lumia

1. Avaa asetukset.

2. Valitse matkapuhelinverkko:

DataRoam-lumia-01-fi

3. Tarkista, että Data Roaming ei ole päällä. (Tai jos haluat käyttää mobiilidataa, salli verkkovierailut klikkaamalla Verkkovierailut estetty -kohtaa, jolloin pääset valitsemaan, että verkkovierailut on sallittu. Huomaa, että tällöin myös Datayhteys-kohdassa pitää lukea käytössä!):

DataRoam-lumia-02-fi


« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle ja tageilla . Lisää permalink suosikkeihisi.