Skip to content

Plagiaatintunnistusjärjestelmä Urkund: opettajan ohje (Oamk)


Avainsanat: , , , , ,
Oamkissa on nyt syyslukukauden 2022 alussa otettu käyttöön Turnitin Moodlen kautta palautettaville töille. Lisäksi käytössä on vielä vuoden loppuun asti Urkund. Tämä on Urkundin käyttöohje ja Turnitin-käyttöohje on Moodlessa. Sinun pitää kirjautua Moodleen, jotta voit lukea siellä olevia ohjeita.

Urkund on plagiaatintunnistusjärjestelmä verkossa, jonka avulla voidaan tarkistaa, onko opinnäytteissä (tai muissa oppimistehtävissä) osia, jotka saattavat olla muualta kopioituja. Urkund käyttää vertailussa nettihakua sekä Urkundiin aiemmin lähetettyjä tiedostoja ja Urkundissa olevaa kustannettua materiaalia.

Opiskelijan työssään käyttämät sähköiset lähteet ja lähdeviitteiden oikeellisuus pystytään niin ikään tarkistamaan Urkundin avulla. Tässäkin Urkund vertaa tiedostoja edellisessä kappaleessa mainittuihin, käytettävissään oleviin aineistoihin.

Näin kirjaudut Urkundiin

Kirjaudu Urkundiin osoitteessa https://secure.urkund.com/account/fi-FI/auth/login – valitse ensin “OAMK Oulu University of Applied Sciences” organisaatiovalikosta ja kirjoita sitten avautuvaan kirjautumisikkunaan Oamkin käyttäjätunnuksesi ja sen salasana.

Urkundin rekisteriseloste: http://static.urkund.com/documents/URKUND_Privacy_Protection_and_Data_Security.pdf


Tämän ohjeen sisältö:


Dokumentin lähettäminen Urkundiin

Oamkin opettajana voit joko ladata harjoitustyöt/opinnäytteet Urkundiin itse, tai voit pyytää opiskelijoita lähettämään tarkistettavat dokumentit suoraan Urkundiin. Jos haluat, että opiskelija lähettää työnsä suoraan Urkundiin, sinun pitää ilmoittaa Urkund-osoitteesi hänelle.  Näet oman Urkund-osoitteesi (=analyysiosoite) kirjautumisen jälkeen Urkundin etusivulta. Osoite on yleensä muotoa etunimi.sukunimi.oamk@analysis.urkund.com . (Huom! Joillekin oamkilaisille on tullut Haka-kirjautumisen käyttöönoton takia osoite eri muodossa, eli ktunnus.oamk@analysis.urkund.fi: Jos haluat vaihtaa osoitteesi tuohon helpommin muistettavaan etunimi.sukunimi.oamk@analysis.urkund.com-muotoon, ota yhteyttä IT-palveluihin.)

Lähetettävissä tiedostossa ei saa olla asetettuna kopiointi- tai muita suojauksia. Dokumentin vastaanottamisen jälkeen Urkund lähettää sinulle ja opiskelijalle vahvistusviestin dokumentin vastaanottamisesta. Urkund analysoi työn vuorokauden kuluessa ja lähettää sinulle sähköpostiviestin, jossa on linkki analyysisivulle. Huomaa, että Urkundiin lähetetyt dokumentit käsitellään koneellisesti, eikä niiden lähetystä voi perua sen jälkeen, kun järjestelmä on vastaanottanut ne.

Jos opiskelija ei halua, että lähetetty työ päätyy muiden organisaatioiden Urkund-käyttäjien plagiointivertailujen lähdeaineistoksi ja luettavaksi, opiskelijan tulisi klikata saamansa vahvistusviestin lopussa olevaa linkkiä, josta ko. valinnan saa poistettua.

Jos tarkistettavan tiedoston koko on liian iso sähköpostina lähetettäväksi, voit tallentaa dokumentin Urkundiin opiskelijan puolesta suoraan Urkundin etusivulta kohdasta ”Lataa tiedostoja”.


Dokumentin poistaminen Urkundista

Et voi poistaa dokumentteja Urkundista itse, vaan siirtää ne ainoastaan roskakoriin. Roskakoriin laitettuihin dokumentteihin ei kuitenkaan kohdisteta vertailuja. Ainoastaan Urkundin asiakastuki voi poistaa dokumentit lopullisesti.

Jos opiskelija haluaa lähettää uuden version jo kerran Urkundiin tallennetusta työstä, hänen on lähettävä tehtävänsä samasta sähköpostiosoitteesta, mistä lähetti vanhankin version, jotta uusi versio korvaisi vanhan. Dokumentin eri versioilla tulee lisäksi olla täsmälleen sama tiedoston nimi ja tiedostotyyppi.


Käyttöliittymä

Etusivulla näet ladatut, tarkistamattomat ja tarkistetut dokumentit.

urkund_UI

1) Oma analyysiosoite ja kansionäkymän vaihto
2) Valittujen dokumenttien tai kansioiden siirto
3) Uuden kansion luominen
4) Omien asetusten muokkaus (esim. nimi ja sähköposti)
5) Dokumenttien lataus Urkundiin
6) Omien profiilitietojen muokkaus (esim. salasana ja käyttöliittymän kieli)
7) Valitun dokumentin analyysiraportti
8) Valitun dokumentin avaaminen

Tarkemman käyttöliittymäkuvauksen (englanniksi) löydät osoitteesta:
http://static.urkund.com/manuals/URKUND_Web_Inbox_Quick_Reference_Sheet.pdf


Analyysi ja raportti

Dokumenttien saapuessa Urkundiin ne analysoidaan käyttäen kolmea lähdealuetta: Internetiä, kustannettua materiaalia ja niitä opiskelijoiden tuottamia materiaaleja, jotka on jo ladattu Urkundiin. Kun analyysi on valmis, järjestelmä lähettää dokumentit ja raportit sinulle.

Internet
– Yleinen Internet, kaikille avoimet sivut
– Suljettu Internet, salasanasuojattu materiaali; niiltä osin joihin Urkundilla on pääsy
– Pohjoismaisille kouluille relevantti materiaali & ns. ”paperitehtaat” (huijaussivut) on huomioitu erityisesti

Kustannettu materiaali
– Kirjat, tavalliset, e-kirjat, tietosanakirjat
– Julkaisut, tieteelliset, populääritieteelliset, sanomalehdet

Opiskelijamateriaali
– Urkundin arkisto, materiaali jonka Urkundin asiakasopistojen oppilaat ovat lähettäneet järjestelmään (ja sallineet sen käytön Urkundin muille käyttäjille).

Analyysinäytön toiminnot

Analyysinäytöllä näkyvät analysoidun dokumentin tiedot, dokumentista löytyneiden yhtäläisyyksien määrät eri lähteisiin, sekä vertauksien prosenttiluvut: Mitä suurempi vertauksen prosenttiluku on, sitä enemmän yhteistä tarkastetulla työllä ja Urkundin tavoittamista aineistoista löytyneillä dokumenteilla on.

Voit halutessasi tallentaa raportin .pdf –muotoon tai lähettää sen eteenpäin näytön keskiosasta löytyvillä painikkeilla. Näet lähetetyn dokumentin analyysin näytön alaosan vasemmassa reunassa. Osumat näkyvät värillisissä laatikoissa prosentteineen. Oikealla puolella näet Urkundin löytämän vastaavan aineiston tekstin ja lähteen. Lähdelinkkiä klikkaamalla pääset tarkastelemaan tuota vertailuaineistoa (esim. webbisivustoa, e-kirjaa tai Urkundiin ladattua pdf-tiedostoa).

Työtä verrataan Urkundin käyttämiin tietolähteisiin ja analyysi kertoo ainoastaan dokumenttien samankaltaisuudesta. Analyysiraportti ei kerro sitä, onko työn jokin kohta asiallisesti lainattu.

HUOM! Työssä olevien lähteiden ja lähdemerkintöjen käytön tulkinta jää aina sinun tehtäväksesi.

Tarkemman Analyysinäytön käyttöliittymäkuvauksen (englanniksi) löydät osoitteesta:
http://static.urkund.com/manuals/URKUND_Analysis_Quick_Reference_Sheet.pdf

Voit tutustua esimerkkiraporttiin (englanniksi) osoitteessa:
https://secure.urkund.com/view/8291123-230490-924341#q1bKLVayijY0MNExNNQxNNUx0jGy1DE21DE21jE21zE31LEwja0FAA


Tuetut tiedostomuodot

Urkund tukee seuraavia tiedostomuotoja:
.doc .docx .sxw .ppt .pptx .pdf (ilman suojausta) .txt .rtf .html .htm .wps .odt

URKUND ei vastaanota muussa muodossa olevia dokumentteja. Tässä tapauksessa lähettäjä saa vahvistusviestin sijasta virheilmoituksen.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle ja tageilla , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.