Skip to content

Oamkissa käytettävissä olevat langattomat verkot


Avainsanat: , , , , , , ,

20.5.2024 oamkilaisten ensisijainen verkko muuttuu, kun käyttöön tulee owlan

20.5.2024 alkaen, oamkilaisten uusi ensisijainen langaton verkko on owlan. Se on Oamkin käyttätunnusten siirron jälkeen molempien Oulun korkeakoulujen henkilökunnan ja opiskelijoiden ensisijainen verkko, jossa verkko-osoite määräytyy käyttäjän organisaation ja roolin mukaan. Et tarvitse VPN-yhteyttä, kun käytät sisäverkon palveluita owlan-verkossa ollessasi. ICT-palveluiden keskitetyksti hallitsemilla päätelaitteilla voi olla tallennettuna sertifikaatti, joka sallii pääsyn verkkoon ilman erillisitä kirjautumista. Silloin kun kirjautumista edellytetään (esimerkiksi opiskelijoiden omat laitteet). Ohjeet kirjautumiseen päivitetään tälle sivulle myöhemmin.

17.5.2024 asti, KK-verkko on oamkilaisten ensisijainen langaton verkko

Voit käyttää langatonta verkkoa Oamkin kampuksilla. Yleensä näet nämä kolme langatonta verkkoa:

 1. KK (Oamkin oma verkko) on oamkilaisten ensisijainen verkko 17.5. alkavaan käyttökatkoon asti ja se on käytössäsi vielä 31.8.2024 saakka.
 2. Eduroam ja
 3. panOULU.

Käytä Oamkin verkkoa eli KK-verkkoa aina kun voit aina 17.5. alkavaan käyttökatkoon asti. Kun käytät KK-verkkoa, VPN-yhteys on tarpeeton.

Jos et pääse suoraan KK-verkkoon, ota käyttöösi VPN-yhteys. VPN-yhteydellä saat turvallisen yhteyden ulkoverkosta sisäverkkoon, eli esim. Eduroamista KK-verkkoon. Suositus on, että käytät VPN-yhteyttä aina, kun käytät Oamkin palveluita muista langattomista verkoista käsin. Tarvitset erillisen VPN-ohjelman VPN-yhteyden luomista varten.

Lue lisää VPN:stä.


1. KK-verkko on Oamkin oma verkko

Jos olet oamkilainen, KK on sinulle se paras vaihtoehto kaikilla Oamkin kampuksilla.
(Huom.Myös Oamkin vieraat pääsevät Oamkin verkkoon vierastunnuksella, kunhan joku Oamkin henkilökuntaan kuuluva antaa vierastunnuksen käyttöön.)

Kirjaudu KK-verkkoon Oamkin käyttäjätunnuksella ja sen salasanalla. (Kun kirjaudut KK-verkkoon, käytä pelkkää käyttäjätunnusta, älä koko sähköpostiosoitetta.) KK-verkossa käytössäsi on kaikki Oamkin verkkopalvelut. Osa Oamkin palveluista ei toimi lainkaan KK-verkon ulkopuolelta, ja osa edellyttää vähintään VPN-yhteyttä toimiakseen.
Huom. KK-verkko on käytössä 31.8.2024 asti. Kirjaudut sinne loppuun asti käyttämällä vanhaa Oamkin tunnustasi tyyliin kk\ktunnus


2. Eduroam, maailmanlaajuinen korkeakoulujen vierailuverkko

Käytä Eduroamia esim. silloin, jos käyt jonkin toisen korkeakoulun kampuksella, myös silloin kun matkustat maailmalla ja käyt siellä jonkun yliopiston kampuksella. Voit käyttää Eduroamia myös silloin, jos KK-verkko ei jostain syystä toimi (Muista silloin ilmoittaa ongelmasta myös helpdeskiin!). Eduroam on toiseksi paras vaihtoehto Oamkin kampuksilla. Jos sinulla ei ole Oamkin tunnusta, mutta sinulla on jonkun toisen korkeakoulun tunnus, Eduroam on paras vaihtoehtosi Oamkin kampuksilla. Käytä VPN-yhteyttä myös Eduroamista, kuten kaikista muistakin Oamkin ulkopuolisista verkoista.

Eduroam on verkkovierailujärjestelmä, eli yhteisesti käytettävissä oleva langaton verkko. Sitä käytetään useissa korkeakouluissa niin Suomessa kuin maailmalla. Oulun ammattikorkeakoulu, useimmat muut suomalaiset ammattikorkeakoulut ja kaikki suomalaiset yliopistot ovat mukana Eduroamissa. Kun Eduroam on käytössä, kirjaudu sinne oman organisaation (kuten Oamk) sähköpostiosoitteella ja salasanalla. Et siis tarvitse erillistä vierailijatunnusta.

Sinun kannattaa ottaa Eduroam ensimmäistä kertaa käyttöön omalla kotikampuksellasi: Tällöin vierailusi muualla sujuu helpommin.

Tutustu Eduaroamin omaan sivustoon: https://www.eduroam.fi/   

Tällä Eduroamin omalla videolla YouTubessa kerrotaan, mitä Eduroam on:


Miten Eduroamiin pääsee?

Kirjaudu Eduroamiin sähköpostiosoitteellasi (henkilöstöllä osoite on muotoa tunnus@oamk.fi ja opiskelijoilla tunnus@students.oamk.fi)  ja sen salasanalla. (Jos olet jostain muusta korkeakoulusta, käytä omaa sähköpostiosoitettasi em. tyyliin.)

Ensimmäisellä kerralla, hae laitteellesi valmiit asetukset Eduroamin sivulta

Näin haet valmiit Eduroam-asetukset koneellesi tai mobiililaitteellesi Eduroamin sivulta (Sinun tarvitsee tehdä tämä vain kerran):

  1. Mene osoitteeseen https://eduroam.no/connect/profiles/?idp=974
  2. Valitse käyttäjäryhmäsi (staff = henkilökunta, students = opiskelijat).
  3. Valitse käyttöjärjestelmäsi.
  4. Sivu luo sinulle valintojesi perusteella ohjelmatiedoston: Aja tuo tiedosto koneellasi, niin saat sen asetukset kuntoon Eduroamia varten.
  5. Kun asennus on valmis, WLAN-verkoissa näkyy eduroam.
  6. Nyt voit kirjautua palveluun.
   • Anna käyttäjätunnuksesi muodossa tunnus@students.oamk.fi  (tai tunnus@oamk.fi)
  7. Jos käytät Oamkin verkkopalveluita, ota VPN-yhteys Oamkin verkkoon.

3. PanOULU, kaikille avoin verkko

PanOULU on turvaton verkko: se ei kysy salasanaa. PanOULU tarjoaa tietyissä paikoissa Oulussa (keskustassa, sekä joillakin kouluilla) langattoman verkon ilman maksua kenen tahansa käyttöön.  PanOULU ei ole suositeltava vaihtoehto korkeakouluopiskelijoille eikä korkeakoulujen työntekijöille.

Jos sinulla ei ole Oamkin eikä muunkaan korkeakoulun tunnusta, eikä Oamkin vierailijatunnusta, voit käyttää panOULUa Oamkin kampuksilla. Käytäthän organisaatiosi tarjoamaa VPN-yhteyttä, jos käytät PanOULUa.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, saavutettava sisältö ja tageilla , , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.