Skip to content

Voit käyttää turvallisesti Oulun yliopiston ja Oamkin käyttöön hankittua Zoom-verkkokokoustyökalua


Avainsanat: , , , ,

Oulun yliopiston ja Oamkin käyttämä Zoom on CSC:n tarjoama palvelu, joka toimii eri ympäristössä kuin yleinen, ilmaiseksi käytettävissä oleva Zoom. (Lue lisää Oulun korkeakoulujen CSC:ltä hankkimasta Zoomista tämän sivun lopusta)

Zoom on saanut paljon huomiota viime aikoina kansainvälisessä mediassa korona-kriisin myötä voimakkaasti kasvavana palveluna. Palvelun tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvistä asioista on mediassa nostettu esille uhkakuvia, jotka eivät ihan sellaisenaan koske Oulun korkeakouluissa käytössä olevaa Zoom-palvelua.

Oulun korkeakouluissa käytössä oleva Zoom sopii hyvin etäopetukseen ja etäkokouksiin korkeakoulussa

Sekä MS Teams, että Zoom korkeakoulun tunnuksilla käytettynä soveltuvat hyvin verkkopalavereihin ja tietoverkon yli tapahtuviin luentoihin. Käytä Teamsia tai Zoomia verkko-opetuksessa ja etäkokouksissa, mutta vain korkeakoulusi myöntämällä käyttäjätunnuksella.

Oamkin tietoturvavastaava (v. 2020) on Zoomin käyttöönoton yhteydessä sanonut näin:

Oamkin käyttämä Zoom on käytännössä ihan samalla, ellei paremmalla tasolla tietoturva- ja tietosuojamielessä kuin esimerkiksi Microsoftin Teams. Oamkin käyttämä Zoom pyörii ja sitä ylläpidetään Nordunetin (Pohjoismainen korkeakouluverkosta) omilla palvelimilla ja palvelussa noudatetaan ihan normaaliin tapaan kotimaisen (ja EU) tietosuojalainsäädännön vaatimuksia.

Itse voit vaikuttaa tietoturvaan parhaiten pitämällä Zoom-sovelluksesi ajan tasalla

Niin Zoomin tapauksessa kuten yleensäkin, sinun pitää itse huolehtia siitä, että käytät tuoreimpia versioita kaikista ohjelmista: silloin käytössäsi on turvallisin versio.

Jos olet kokouksen järjestäjä, voit hallita kokoukseen osallistumista monellakin tavalla.

Entä jos kokoukseen pitäisi voida osallistua joku oman korkeakoulusi ulkopuolinen?

Jos järjestät kokouksen, johon tulee ulkopuolinen osallistuja, se onnistuu hyvin. Myös siinä tapauksessa, että osallistujalla ei ole Zoomia ennestään käytössä, eikä hän halua tehdä itselleen ilmaista Zoom-tunnusta, eikä asentaa Zoom-sovellusta. Siinä tapauksessa sinun pitää vain laittaa asetukset niin, että kokoukseen pääsee osallistumaan ilman kirjautumista. Tällöin osallistuja pääsee mukaan ilman käyttäjätunnusta, eikä hänen tarvitse asentaa mitään koneelleen, vaan hän voi osallistua kokoukseen selaimen kautta. Vähimmäisvaatimukset osallistumiselle:

  • kokouslinkki,
  • tieto kokouksen ajankohdasta,
  • kuulokemikrofoni,
  • selain ja
  • nettiyhteys.

Jos osallistujalla ei ole Zoom-sovellusta, on huomattava, että silloin hän ei voi jakaa omaa näyttöään eikä häntä voi laittaa ns. breakout-huoneeseen, mutta muuten kokoukseen osallistuminen sujuu ilmankin. Breakout-huoneita käytettäessä selainkäyttäjä jää ns. “päähuoneeseen”.


Oulun yliopiston ja Oamkin käyttämä CSC:n tarjoama, NORDUNetin ylläpitämä Zoom on eri palvelu kuin Zoomin ilmaisversio

CSC tarjoaa suomalaisille korkeakouluille Zoomia NORDUnetin kautta. Palvelu toteutetaan yhteispohjoismaisesti noudattaen Suomen lakia ja eurooppalaista tietosuojasääntelyä.

CSC:n ja NORDUNetin tarjoama Zoom-palvelu eroaa teknisesti yleisestä Zoom-palvelusta, jota tarjoaa Zoom Video Communications, Inc USA:ssa. Yleinen Zoom-palvelu on kenen tahansa ilmaiseksi käytettävissä. Ilmaisversio poikkeaa muutenkin Oulun yliopistossa ja Oamkissa käytössä olevasta Zoomista. Uutisissa olleet tiedot puhelinnumeroiden tai luottokorttitietojen välittymisestä eivät koske käytössämme olevaa Zoomia. NORDUnetin ympäristössä on käytössä oma pilvitallennus: Siinä ei käytetä Zoomin pilvitallennusta USA:ssa, eikä Zoomin valmistajalla ole pääsyä CSC:n tarjoamassa Zoomissa olevien kokousten videoihin tai ääneen. 

Käyttämämme Zoom sijaitsee EU:n alueella

Funet Miitti (Zoom) -palvelun palvelukuvauksessa kerrotaan, että palvelu sijaitsee hajautetusti NORDUnetin On-Premise -palvelimilla ja Tukholmassa sijaitsevassa Amazon Web Services (AWS) palvelinympäristössä.

Oulun yliopistossa Zoom on ollut käytössä syksystä 2019 alkaen. Oamkissa Zoom otettiin käyttöön helmikuussa 2020. Zoomissa olevat henkilötiedot säilytetään EU:n alueella. Zoomin valmistajalle, jolta palvelun lisenssi on hankittu, toimitetaan Zoomin lisenssipalvelimelle meiltä vain seuraavat henkilötiedot: Etunimi, Sukunimi, sähköpostiosoite ja käyttäjän IP-osoite. Zoomin lisenssipalvelimet sijaitsevat EU:ssa. Mitään muita tietoja ei välitetä Zoomin valmistajalle käytössämme olevasta Zoomista.


Katso myös

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, Oulun yliopiston henkilöstölle, Oulun yliopiston opiskelijoille, saavutettava sisältö, UniOulu ja tageilla , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.