Skip to content

Kun puhelin tai muu älylaite hukkuu tai varastetaan


Avainsanat: , , , ,

Puhelimet, kannettavat ja muut älylaitteet tehostavat usein työntekoa ja parantavat ainakin saavutettavuutta. Valitettavasti tällainen hukkunut tai varastettu laite saattaa myös aiheuttaa ikäviä tietosuoja- tai tietoturvaongelmia.

Mitä tehdä, jos puhelimesi tai muu kannettava laite hukkuu tai varastetaan:

  1. Jos kyseessä on henkilökohtainen laitteesi, ole välittömästi yhteydessä operaattoriisi, jotta saat kuoletettua SIM-korttisi.
    Jos laitteessa on Oamkin SIM-kortti, ilmoita asiasta viipymättä ICT-palveluihin, jolloin liittymä voidaan kuolettaa.
  2. Jos joku saa laitteen lukituksen ohitettua ja käyttöliittymän auki tavalla tai toisella, saattaa laite mahdollistaa pääsyn OneDriveen, Facebookiin, Googlen tietoihin, Youtubeen, Dropboxiin, sähköpostiin, VPN-palveluihin yms. verkkopalveluihin. Vaihda laitteesi kautta käyttämäsi palveluiden salasanat mahdollisimman nopeasti. Oamkin käyttäjätunnuksen salasanan vaihtaminen onnistuu osoitteessa https://password.oamk.fi
  3.  iOS- tai Android-laitetta voi yrittää paikantaa (tai myös etätyhjentää ja -lukita) seuraavasti:
    • Android: Kirjaudu selaimella Googlen palveluihin osoitteessa https://www.google.com ja kirjoita hakukenttään “find my phone”.
    • Apple: Kirjaudu iCloud-palveluun https://www.icloud.com/ ja käytä “find my iphone” -toimintoa.
      Joskus varastettujen iOS-laitteiden omistajille on tullut myöhemmin viestinä “paikannusviesti”, missä on jokin uskottavalta näyttävä web-osoite kirjautumista varten. Nämä viestit ovat huijausta, joilla koitetaan saada kalasteltua käyttäjän tunnus iCloud-palveluun ja sitten poistettua puhelimen lukitus.
  4. Jos kyseessä on Oamkin laite, pyydä helpdeskistä tai lähituelta tarvittaessa apua

Kertaa myös aiemmin julkaistu tiedote: Tietoa älypuhelimien ja tablettien tietoturvasta

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, saavutettava sisältö ja tageilla , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.