Skip to content

Opiskelussa tarvittavien toimisto-ohjelmien hankinta kotikoneelle


Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

Tyypillisesti opettajat jakavat materiaaleja joko PDF-muodossa tai jossain MS Officen tiedostomuodoista. (Lisäksi materiaaleja voidaan jakaa esim. video- ja äänitiedostoina, tai ammattiohjelmistojen tiedostoina, mutta niihin ei paneuduta tässä ohjeessa.) Jotta voisit avata näitä tyypillisimpiä opettajien jakamia tiedostoja, tarvitset kotikoneellesi toimisto-ohjelmistopaketin sekä jonkin PDF-tiedostoja tukevan ohjelman PDF-tiedostojen avamiseen.

Toimisto-ohjelmistoja tarvitset myös omien tuotostesi laatimiseen. Koululla on käytössä Microsoft Office -paketti, joka kattaa mm. ne tärkeimmät, eli Wordin (tekstinkäsittely), Excelin (taulukkolaskenta) ja PowerPointin (esitysgrafiikka). Syksystä 2014 lähtien, Oamkin opiskelijana saat Officen työkalut käyttöösi myös kotikoneellasi, maksutta opiskelusi ajaksi.

Vaihtoehtoisesti voit hankkia esim. ilmaisen  Libre Office -paketin, joka käsittää kutakuinkin vastaavat ohjelmat: Saat avattua niillä MS Officen ohjelmilla tehtyjä tiedostoja, ja vastaavasti opettajasi saa avattua sinun palauttamasi Libre Officen ohjelmilla tekemäsi tiedostot. (Libre Office perustuu toiseen ilmaiseen vaihtoehtoon, eli Apache Open Officeen)

Toimisto-ohjelmilla tehtyjä tiedostoja voit myös avata ainoastaan selaimen ja verkkoyhteyden vaativassa Google Drivessa, joka on yksi Google Apps for Education -palveluista. Googlen tarjoamassa palvelussa ei (ainakaan vielä) ole mahdollista määritellä kaikkia esim. opinnäytetyössä vaadittavia tyylejä, vaikka siinä onkin jo monipuoliset tekstinkäsittelyn, taukukkolaskennan ja esitysgrafiikan työkalut. Lisäksi Google Drivessa on tarjolla hyvä suomenkielinen oikoluku ja se on hyvä työkalu esim. ryhmätöissä, sillä voit halutessasi jakaa tiedostosi opiskelukavereillesi ja voitte muokata niitä yhdessä (vaikka yhtäaikaa), ja tiedostot on kätevää säilyttää Googlen pilvessä, jolloin ne ovat saavutettavissasi kunhan sinulla on käytössäsi selain ja nettiyhteys. Google Apps for Education on käytettävissäsi students-tunnuksellasi niin kauan kuin olet Oamkin opiskelija. Google-tilinhän voi tehdä yksityishenkilönäkin, opiskelusta irrallaan: Jos teet erillisen Google-tilin, niin huomaathan, että et saa asettaa sille samaa salasanaa kuin koulun sähköpostitilillesi, etenkään, jos asetat yhteystietoihisi koulun sähköpostiosoitteen. Tilin käyttöönotossa (oli kyseessä sitten Google Apps for Education tai henkilökohtainen tili) kannattaa huolellisesti tutustua Googlen tietosuojakäytäntöön.


Libre Officen hankinta:

–  Lataa koneellesi Libre Office ilmaiseksi. Ohjelmisto on saatavilla (käyttöliittymän osalta) kokonaan suomenkielisenä. Saatavilla on hyvä suomenkielinen ohjeistus ja tuki. Jos olet Windows-käyttäjä ja haluat ilmaisen vaihtoehdon, silloin Libre Office on sinulle Open Officea parempi vaihtoehto, sillä suomenkielinen tavutus ja oikoluku -lisäpaketti Voikko on helposti lisättävissä myös Windows-versioon. Libre Officen käyttö on helppo oppia.


Apache Open Officen hankinta:

–  Lataa koneellesi Apache Open Office ilmaiseksi. Ohjelmisto on saatavilla (käyttöliittymän osalta) kokonaan suomenkielisenä ja sen mukana tulee kattavat käyttöohjeet, nekin suomeksi. (Halutessasi voit toki ladata itsellesi englanninkielisen version.) Luethan myös ohjeen Open Officessa käytettävistä kielityökaluista. Open Office on helppokäyttöinen ja etenkin, jos sinulla on aiempaa kokemusta toimisto-ohjelmistojen käytöstä ylipäätään, opit Open Officen käytön hyvin nopeasti.


MS Officen asennus kotikoneelle:

Tämä ohje on sama niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin. Voit asentaa Officen viidelle eri koneelle Office 365 -pilvipalvelun kautta. Officen toimivuus edellyttää voimassaolevaa Oamkin tunnusta. Lisäksi siltä koneelta, jossa asennus on, sinun on kirjauduttava Officen 365-palveluun väh. 30 vrk:n välein: Jos näin ei tapahdu ja 30 vrk ehtii mennä umpeen, Officella voi edelleen katsella olemassa olevia dokumentteja, mutta uusia ei voi luoda eikä vanhoja muokata. Kun valmistut (tai henkilöstön ollessa kyseessä, työsuhteesi päättyy) ja Oamkin tunnuksesi lakkaa, voit aktivoida MS Officen uudelleen, jos jatkat opintojasi tai siirryt työskentelemään sellaiseen työpaikkaan, jossa Office 365 on käytössä.

Oamkin e-kampuksen Markus Aalto on tehnyt seuraavan ohjevideon, jossa hän näyttää miten Office-paketin asennus käynnistetään:


MS Office-paketin asennus Windows-koneelle:

HUOM! Asennus onnistuu vain Windows 7 tai sitä tuoreempiin käyttöjärjestelmiin, eli tarvittaessa päivitä käyttöjärjestelmäsi uudempaan tai käytä kotikoneellasi MS Officen sijaan esim. LibreOfficea. (Eli esim. XP ja Vista eivät käy). Jos koneesi ei ole ihan tuore, ks. järjestelmävaatimukset Microsoftin sivuilta (kohta Office 365 -palvelupaketit).

Voit seurata Microsoftin omaa Office-paketin asennusohjetta tai tätä tiivimpää Oamkin omaa ohjetta:
1. Mene osoitteeseen https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx
2. Tarvittaessa, kirjaudu sisään.
3. Valitse Officen käyttöliittymän kieli (eli kieli, jolla Officen toiminnot näytetään), paina sitten asenna:
(Huomaa, että 32-bittiseen käyttöjärjestelmään voit asentaa ainoastaa 32-bittisen version. 64-bittiseen käyttöjärjestelmään voit laittaa joko 32-tai 64-bittisen version. Tarvittaessa, tarkista käyttöjärjestelmäsi bittisyys.)
4. Valitse sitten Office-paketin asennus.
5. Asennuspaketti kannattaa ensin tallentaa (Save/Tallenna) omalle koneelle ja asentaa vasta sitten: Silloin Internet-yhteyden hitaus yms. ei muodostu ongelmaksi asennuksen aikana.


MS Office-paketin asennus Mac-koneelle:

Huom. Office for Mac tukee kolmea uusinta macOS-versiota. Uusimmat macOS-versiot ovat yleisesti saatavilla, joten päivitä koneesi tarvittaessa. Löydät uusimman MacOS:n ja asennusohjeet Applen sivuilta.

Voit seurata Microsoftin omaa Office-paketin asennusohjetta tai tätä tiivimpää Oamkin omaa ohjetta:

Macille saatavissa oleva asennus on Windowsille saatavaa suppeampi, eli toimisto-ohjelmista on saatavilla vain Word, Excel, PowerPoint, Outlook ja OneNote. (Sekä Teams)

1. Mene osoitteeseen https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx
2. Tarvittaessa, kirjaudu palveluun.
3. Valitse sitten Office-paketin asennus.
4. Tallenna asennuspaketti koneellesi.
5. Asenna ohjelmat koneellesi siten kuin ne Macissa yleensäkin tehdään. (Huomaa, että sinulla tulee olla riittävät oikeudet asennukseen.)

Huom.  Et voi hallita OneDrive-tallennustilaasi Mac-koneesi finderin kautta (kuten esim. DropBoxia), vaan voit hallita sitä vain webbikäyttöliittymän (eli https://portal.office.com) kautta.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Oamk , Oamkin opiskelijoille ja tageilla , , , , , , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi.