Skip to content

Verkkopalveluiden saavutettavuus -verkkokurssi


Avainsanat:

Verkkopalveluiden saavutettavuus on yksi digitalisaation onnistumisen edellytyksistä: Jos palvelu on saavutettava, mahdollisimman moni voi hoitaa omat asiansa verkossa itse, ilman ulkopuolista apua. Digipalvelulaki edellyttää julkishallinnolta saavutettavia verkkopalveluita. Laki koskee myös korkeakouluja. Jos sisällöntuottaja edustaa julkista organisaatiota ja hänen työtehtäviinsä kuuluu sisältöjen tuottaminen verkkoon, hänen pitää osata tehdä ne saavutettaviksi: Julkisella puolella työskentelevän sisällöntuottajan, joka tekee esimerkiksi verkkokursseja, blogitekstejä, verkossa jaettavia tiedostoja tai vaikka vlogeja, pitäisi siis tuntea saavutettavuuteen liittyvät peruskäsitteet.

Verkkopalveluiden saavutettavuus -kurssilla opit peruskäsitteet

Moodlessa on tarjolla Verkkopalveluiden saavutettavuus -verkkokurssi, joka on avoin kaikille niille, joilla on tunnus Oulun korkeakoulujen yhteiseen Moodleen. Se on tehty etenkin henkilöstö mielessä, mutta se sopii ihan hyvin myös opiskelijoille. Kurssin käynyt tietää,

  1. mitä verkkopalvelujen saavutettavuus tarkoittaa,
  2. miksi saavutettavuus on tärkeää,
  3. kuka vastaa verkkopalveluiden saavutettavuudesta,
  4. miten saavutettavia verkkosisältöjä tehdään ja
  5. miten verkkosivun saavutettavuus varmistetaan.

Verkkopalveluiden saavutettavuus -verkkokurssi tutustuttaa osallistujat yllä mainittuihin aiheisiin. Kurssin käynyt tietää periaatteet, miten saavutettavia verkkosisältöjä tehdään ja miten saavutettavuus varmistetaan. Käytännön kokemusta hänellä ei kurssin käytyään vielä välttämättä ole, mutta hän tietää mitä tavoitellaan ja miksi, ja hän osaa etsiä lisätietoa aiheesta. Kurssi on ns. nonstop-verkkokurssi, eli sen voi tehdä itselleen parhaiten sopivana ajankohtana ja kurssille ei ole asetettu tavoiteaikoja. Kurssin tähän asti tehneillä on mennyt sen tekemiseen n. 5 – 24 h. Kurssin suorittamisesta ei saa opintopisteitä.

Kurssin suorittanut on vähintään tutustunut pakolliseksi määriteltyyn ydinaineistoon ja tehnyt siihen liittyvät kertaustehtävät. Lisäksi kurssilla on tarjolla runsaasti lisämateriaaleja heille, joita aihe kiinnostaa enemmän. Lisämateriaaleihin tutustuminen on vapaaehtoista, mutta niihin tutustuminen kannattaa, jos haluat perehtyä aiheeseen enemmän.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, Oulun yliopiston henkilöstölle, Oulun yliopiston opiskelijoille, saavutettava sisältö, UniOulu ja tageilla . Lisää permalink suosikkeihisi.