Skip to content

Saavutettavia sisältöjä verkkoon: Luettavuus parantaa ymmärrettävyyttä


Avainsanat: , ,

Tekstin ulkoasu vaikuttaa luettavuuteen – Luettavuus parantaa ymmärrettävyyttä

Jos teet sisältöjä suoraan verkkoon julkaisutyökalulla, et välttämättä voi vaikuttaa tekstin ulkoasuun kovin paljon. Jos käytössä on muotoiluja, useimmiten kannattaa silti käyttää oletusmäärityksiä: Jos ylläpito muuttaa oletusmäärityksiä myöhemmin kerralla koko palvelunlaajuisesti, oletusasetuksista poikkeavat kohdat eivät muutu mukana.

Jos tarkoituksesi on jakaa verkossa tiedostoja, niiden ulkoasu on sinun käsissäsi. Nykypäivänä kannattaa tehdä tiedostoista ensisijaisesti ruudulta luettavia. Hyvän luettavuuden ansiosta käyttäjä ei koe tarvetta tulostaa tiedostoa paperille. Voit noudattaa esim. tätä tarkistuslistaa, joka perustuu osin Kielikellon selkokielijuttuun ja osin saavutettavuusstandardiin (Jos haluat, voit ottaa talteen listan tiivistetyn version: Muotoile teksti selkeästi – tekstin ulkoasun tarkistuslista sisällöntuottajalle (DOCX).)

Tekstin ulkoasun suositukset

  1. Käytä oletusasetuksia: Silloin kirjasintyypin ja -koon valinnasta vastaa palvelun ylläpitäjä.
  2. Jos teet tiedostoja, jotka jaetaan verkossa ja graafinen ohjeisto ei sido sinua, voit valita kirjasintyypit ja -koon itse.
    1. Valitse leipätekstille selkeä, helppolukuinen fontti. Esim. Wordissa on leipätekstille oletuksena Calibri, joka on paljon käytetty, näyttökäyttöön sopiva fontti. Otsikoissa oletuksena on Calibri Light. Lisäksi MS:n tuotteissa on saatavilla Sitka-fonttiperhe, jotka on tehty erityisesti luettavuus mielessä. Jos haluat käyttää muita fontteja, esimerkiksi Georgia on helppolukuinen fontti. Otsikkofontiksi Georgian kanssa sopii esimerkiksi Arial. Hyvä nyrkkisääntö on, että käytät vain kahta eri fonttia yhdessä asiakirjassa. Nuo fontit saavat poiketa toisistaan selvästi.
      • Kun valitset leipätekstille fonttia, älä valitse kapeaa fonttia. Jotkut fontit ovat luonnostaan kapeita ja monista fonteista löytyy erikseen kapea (condensed tai narrow) versio. Kapeat fontit on ensisijaisesti tehty säästämään kallista palstatilaa paperilla ja verkossa julkaistavissa teksteissähän tila ei lopu. Voit käyttää kapeita fontteja “pieninä annoksina” myös verkkojulkaisuissa; voit käyttää niitä esimerkiksi otsikoissa, koska suuremmassa koossa fonttien luettavuus paranee. (Lue lisää kapeiden fonttien käytöstä Lifewiren artikkelista.)
    2. Aseta erottuva kirjasinkoko: Leipätekstin (=varsinainen sisältö) koko voisi olla esim. 12.
    3. Aseta väljä riviväli: Isompi riviväli auttaa erityisesti lukivaikeuksista kärsivää. Laita riviväliksi 1,5 etenkin silloin, jos teet PDF-tiedoston, sillä PDF-tiedoston asettelua ei voi muuttaa.
    4. Aseta kapeahko palstaleveys: Ihanteellinen palstaleveys on vain noin 50 – 70 merkkiä rivi.
    5. Laita leipätekstin eli varsinaisen sisällön tekstin väriksi musta: Musta muodostaa hyvän kontrastin valkoisen taustan kanssa. Otsikoissa saat käyttää muitakin värejä, kunhan riittävä kontrasti säilyy. Pidättäydy tummissa väreissä, kun tausta on vaalea. Esim. Wordissa saat tarkistettua kontrastin Wordin omalla Tarkista helppokäyttöisyys (Accessibility checker) -toiminnolla. (Kontrastivaatimus, WCAG 1.4.3)
    6. Pidä taulukot yksinkertaisina ja jos mahdollista, mahduta ne aina yhdelle sivulle. Jos taulukko pitää jakaa useammalle sivulle, otsikot pitäisi näkyä jokaisella sivulla. Ruudunlukijan käyttäjiä ajatellen, pidä taulukot rakenteeltaan yksinkertaisina. Käytä otsikkosoluille niille varattuja tyylejä. (Esim. Wordin oma Tarkista helppokäyttöisyys (Accessibility checker) -toiminto tarkistaa, että taulukossa on otsikkosolut, eikä taulukon rakenne ole liian monimutkainen.)
    7. Käytä tavutusta harkiten. Yhdyssanat saa aina tavuttaa, kunhan se tehdään sanavälistä (esimerkiksi Wordissa voit laittaa tavutusvihjeen sanaväliin). Jos käytät tavutusta kautta linjan, huolehdi ettei automaattitavutus riko tavutuksen sääntöjä.
    8. Älä jätä orpo- tai leskirivejä eli yksinäisiä rivejä sivun alkuun tai loppuun.
  3. Käytä hierarkista otsikointia: Ryhmittele sisältö selkeäksi hierarkiaksi otsikoiden ja väliotsikoiden avulla. Käytä otsikkotyylejä. (Vaatimus informaation rakenteen esittämisestä, WCAG 1.3.1)
  4. Älä käytä palstan molemminpuolista tasausta: Oikealle liehuva, vasemmalle tasattu reuna on luettavuudeltaan paras. Kun sana- ja kirjasinvälit pysyvät samoina ja rivit ovat eri mittaisia, lukijan on helpompi pysyä oikealla rivillä. (Tämä on helposti täytettävissä oleva minimitason ylittävä AAA-tason suositus visuaalisesta esitystavasta, WCAG 1.4.8)
  5. Huomioi värisokeat: Älä käytä värejä ainoana tunnisteena. (Vaatimus värien käyttöön liittyen, WCAG 1.4.1)
  6. Lihavointi on suositeltavampi korostustyyli kuin kursiivi. (Huomaa, että ruudunlukija ei oletuksena erottele kuulijalle lihavoitua, kursivoitua, alleviivattua tai yliviivattua tekstiä.)

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, Kaikki ohjeet, Oamk , Oamkin henkilöstölle, Oamkin opiskelijoille, Oulun yliopiston henkilöstölle, Oulun yliopiston opiskelijoille, saavutettava sisältö, UniOulu ja tageilla , , . Lisää permalink suosikkeihisi.